Újabb változás a Babakötvényeknél

A kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosító javaslatát - közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A módosítás célja a minisztérium szerint, hogy a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos állami támogatásból a szülők minél több Start-számlát nyissanak és Babakötvényt vegyenek.
Napi.hu, 2013. október 18. péntek, 17:57
Fotó: Napi.hu

A kormány a Babakötvényt két lépcsőben újítja meg. Elsőként 2012 októberében szorosan összekapcsolta az állampapír-vásárlásokkal a konstrukciót, így az az állam által garantált, biztos befektetési formát öltött az NGM közleménye szerint. A most sorra kerülő második lépésben pedig egyfelől a Start-számla kezelését egyszerűbbé tevő, legalább a gyermek 18. születésnapjáig kamatozó, 19 éves futamidejű állampapírral, a megújult Babakötvénnyel köti össze a Start-számlát. Másfelől pedig kamatjellegű ösztönző elemet épít a konstrukcióba annak érdekében, hogy a szülők aktív szerepvállalását ösztönözze a gyermekük jövőjéről való gondoskodásban - derül ki a tárca közleményéből.

A konstrukció létezése óta több mint 700 ezer gyermek részére írta jóvá az állam a kezdő 42 500 forint állami támogatást a Magyar Államkincstár által vezetett letéti számlákon. Ezek a számlák gyakorlatilag passzív nyilvántartási számlák, amelyekre befizetés nem érkezhet, sokszor meg is feledkeznek a szülők a létezéséről. Amennyiben a szülő a Start-számlát megnyitja gyermekének, befizetéseket valósíthat meg a számlára, amelyek 10 százalékának megfelelő összeget, legfeljebb évi 6000 forintot pedig az állam támogatásként jóváír a számlán. A gyermek életkezdését így a letéti számla esetén elérhetőnél lényegesen magasabb pénzösszeg segíti 18. születésnapja betöltését követően - olvasható az NGM közleményében.

A tárca szerint azonban a szülők nagy része nem él a Start-számlanyitás adta lehetőségekkel (A tárca szerint a letéti számlák száma meghaladja az 500 000 darabot). A kormány ezért a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosításával a korábbinál több szempontból is méltányosabb konstrukciót teremtene.

Egyrészt a Start-számlán elhelyezett követelés automatikusan az új, 19 éves futamidejű, mindenkire nézve egységes kamatot fizető Babakötvénybe fektetődik be, vagyis az ott elérhető hozamot nem befolyásolja a szülő azon döntése, hogy kedvezőbb vagy kevésbé kedvező kamatozású állampapírt választ. A kamatok automatikus jóváírása pedig azt is szolgálja, hogy ne kerülhessenek hátrányba azon gyermekek, akiknek szülei megfeledkeznek a kamatok újrabefektetéséről.

Másrészt megkülönbözteti a hozam tekintetében a letéti számlákat azon Start-számláktól, amelyeket a gyermekük jövőjéről gondoskodó szülők nyitnak, és az átvezetett állami támogatás mellett esetleg további befizetésekkel élnek. Az előbbi, kincstári letéti Start-számlák a törvényjavaslat szerint ezentúl a mindenkori inflációval megegyező kamatot, míg utóbbiak az inflációt meghaladóan az állampapír kibocsátási tájékoztatójában szereplő kamatprémiumot is fizetnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Saxon, 2013.10.18 20:25

"Ezek a számlák gyakorlatilag passzív nyilvántartási számlák, amelyekre befizetés nem érkezhet, sokszor meg is feledkeznek a szülők a létezéséről."
15-20 év múlva már nem fog fizetni az állam ilyesmire tényleges kifizetést eszközölni, örülhet ha a külföldi kézben lévő államkötvények/kincstárjegyek után tud fizetni ...
A Start számla is jó ötlet, most szépen használja az állam, egyéb folyó kifizetésekre, majd 20 év múlva lesz ami lesz ... tényleg kurva jó buli, de addig is csak fizessen be a lúzer szülő....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html