Újra az asztalon a nyugdíjkorhatár kérdése

A SZEF sikeres kezdeményezésének hatására az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelésének ügyét.
NAPI, 2010. szeptember 23. csütörtök, 15:12
Fotó:

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által indított népi kezdeményezés aláírásgyűjtési ívét még márciusban hitelesítette az OVB; a rendelkezésre álló négy hónapban a szervezet csaknem 70 ezer aláírást gyűjtött össze, melyek közül legalább 61 ezret érvényesnek talált az Országos Választási Bizottság. aláírást gyűjtött össze - emlékeztetett az MTI.

Varga László, a SZEF elnöke a távirati irodának elmondta: az elsődleges kérdés az, hogy amikor a parlament teljesíti az újratárgyalásról szóló kötelezettségét, milyen társadalmi vitát akar folytatni a nyugdíjszabályokról általában. Véleménye szerint akkor lehet majd "értelmesen beszélni" egy általános nyugdíjkorhatárról, valamint ehhez viszonyítva egyes foglalkoztatási területeken valamilyen kedvezményről, ha a nyugdíjszabályok figyelembe veszik a munkavállalók eltérő munkaterheit, azt, hogy egy bizonyos életkor után bizonyos tevékenységek nem végezetők a társadalom által elvárt színvonalon. Példaként említette a közszolgálat területén a szociális ellátást, az egészségügyet, a rendvédelmet és az oktatást.

Varga László ugyanakkor megjegyezte, az a "félelme", hogy a parlament nem lesz hajlandó ilyen vitát folytatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK