A vágányzár ideje alatt korlátozni és módosítani kell a Déli pályaudvarra beérkező és onnan induló vonatok menetrendjét. Néhány kivételtől eltekintve valamennyi vonatot érint az ideiglenes változás. A távolsági sebes-, gyors- és InterCity vonatok, továbbá a zónázó vonatok változatlanul a Déliből indulnak, de az eredeti menetrendjükhöz képest 5-10 perces eltéréssel közlekednek. A személyvonatok döntő többsége azonban csak Kelenföldig közlekedik.

A vasúttársaság már több mint egy évvel ezelőtt betervezte a Déli pályaudvarra bevezető vágányok és kitérők egy részének cseréjét, amelyre az április 18-29. közötti kerül sor. A vágányzár keretében váltó- és síncseréken, valamint vágányszabályozáson kívül a Márvány utcai híd falazatának állagmegóvási munkáit is elvégzik, illetve megszüntetik a vágányzat vízelvezetési problémáit mintegy 90 méteres pályaszakaszon. A felújítási munkák eredményeként a nyári menetrend kezdetére a meglévő 20 kilométer per órás sebességkorlátozás megszűnik, ezáltal jobban tartható lesz a menetrend, illetve a csúcsidőszakokban elkerülhetők a torlódások és az ezekből adódó késések.

A felújítási munkák csak jóváhagyott kivitelezési terv alapján végezhetők el. A vasúti karbantartógépek (daru, vágányszabályozó géplánc) és a zúzottkőrakományok ráadásul csak vasúton szállíthatók a munkaterület helyszínére Kelenföld felől, az alagúton át. Fenti feltételek mostanra teljesültek, ezért nem lehetett elvégezni ezeket a karbantartási munkákat a februári-márciusi, előre nem látható ideiglenes lezárás idején - írt a közlemény.