Újraindítaná a magánnyugdíjpénztárakat Bokros

A szerkezeti reformok fontosságát hangsúlyozta Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere a Demokratikus Koalíció konferenciáján.
NAPI, 2012. január 15. vasárnap, 14:32
Fotó: Napi.hu

Bokros Lajos, az MDF színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő, aki Békesi Lászlót váltotta pénzügyminiszterként 1995-ben, az MTI beszámolója szerint elöljáróban hangoztatta: nem tagja a DK-nak, és nem is lesz az, de úgy véli, hogy ha a demokrácia veszélyben van, az ellenzékhez tartozóknak erkölcsi kötelességük az együttműködés.

Beszédében a szerkezeti reformok fontosságát hangsúlyozva kiemelte: az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjrendszerben is meg kell találni az öngondoskodás és az állami "kényszerszolidaritás" egyensúlyát. Elmondta, büszke arra, hogy a tandíj magyarországi bevezetése a nevéhez köthető, de sosem állította, hogy az önmagában elég. Szerinte a tandíjnak a felesleges felsőoktatási intézmények megszüntetésével és a keretszámok munkaerő-piaci elvárásokhoz igazításával kell társulnia.

Bokros Lajos szükségesnek tartja a vizitdíj bevezetését és a kötelező magán egészségbiztosító pénztárak működését. Elképzelése szerint a nem fizető "potyautasok" csak baleseti, sürgősségi ellátást vehetnének igénybe, a magánpénztárak viszont egyetlen beteget sem utasíthatnának el, igaz, egészségügyi kockázatok esetén nagyobb díjat szabhatnának meg ügyfeleiknek. Szerinte ebben a rendszerben a mainál magasabb járulékokra és vizitdíjra is szükség lenne, mivel a magyar egészségügy - számos más területtel ellentétben - alulfinanszírozott.

A közgazdász-politikus véleménye, hogy a hatékonyság növelése érdekében meg kell szüntetni az egyetemi-főiskolai oktatók és a gyógyító személyzet közalkalmazotti jogállását, valamint nem tartható, hogy a szenátusok a felsőoktatási intézmények gazdálkodásáról döntsenek.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében a magánpénztári pillér fokozatos újraindítását sürgette Bokros Lajos, az adórendszerrel kapcsolatban pedig úgy foglalt állást: a jelenlegi helyzetben vissza kellene állítani a progresszív adózást, a legfontosabb azonban, hogy az adóék - a bruttó munkaerőköltség és a nettó kereset hányadosa - a mainál alacsonyabb legyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedi, 2012.01.18 23:02

Hagyjuk már ezt hülye embert !!Egy végrehajtó,birodalmi kollaboráns!..de nem baj ,lesz megint 3000 mlrd ..hehe..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csuszlag, 2012.01.16 11:27

@hari1: Bokros volt az egyetlen aki 2002-ben felszólalt az osztogatós politika ellen.
Én ezt azért a javára írom.
Másrészt nem nagyon érdekel már, hogy ki mit csinált 20 évvel ezelőtt, túl kell ezen lépni, mert ebbe így beledöglünk.
Ez a gondolkodás, hogy állandóan azt kutatjuk, hogy ki volt mszmp tag, már lassan cikis.
Ha valakinek jó ötlete van, azt alkalmazni kell, és nem érdekes a színe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.01.16 11:24

@hari1: Nos,kis hazánkban ilyen a "felhozatal".Egy oldalon Bajnai a másik oldalon Orbán.A gazdaság Matolcsy vagy Bokros.Rossz és rosszabb között lehet választani.A többi csak töltelék aki néha handa-bandázásaival kerül reflektor fénybe.Mert gondolom az eus zászlóégető Jobbikot nem tekintik komolyan???Mert akkor lehúzhatjuk magunkat a WC-n.
Már írtam,külföldi,jól megfizetett objektív szakemberek kellenek.Sajnos az utolsó húsz év pocsolyájában minden párt,minden "szakember" rendesen megfürdött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hari1, 2012.01.16 09:27

Bokros egy végtelen ambiciózus de gerinctelen "szakember".
A jutalmát már megkapta nyugaton, most megint bepróbálkoznak vele.
Amit ő megmondott az egyszerűen nem igaz.
Amikor a szoc-lib gennyesedés elkezdődött nem jött haza,megkérdezni az "elvtársait" mit csináltok fiúk?
Most pedig mint keselyű jön a vérszagra:
Bajnai Bokros stb... a nyugat bérencei akik vissza akarják terelni a népet a sötétbe.
Kell a pénz az USA-nak, mert "dőlnek" a falak. Az EU orsz. már nem adnak szívesen és inkább a "gyarmatokról eddig bevált" módszerrel és emberekkel próbálnak elvinni anyagi javakat.
A páholyokban nagy a nyugtalanság:
Legyen háború?
Az eddigi rablás nem folytatódik mi lesz?
Ki is ez a Bokros?!
1980 és 1986 közt a Pénzügyminisztériumhoz tartozó Pénzügykutató Intézetben dolgozott. A nyolcvanas években ?Rikárdó Dávid? néven írt a szamizdatokban közgazdasági cikkeket. 1987 és 1989 között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági főosztályvezető-helyettese volt, 1989 és 1991 közt az MNB ügyvezetője. 1990 és 1995 között a Budapesti Értéktőzsde elnöke, ezzel párhuzamosan 1990 és 1991 között az Állami Vagyonügynökség vezetője, majd 1991 és 1995 között a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója volt. Az 1990-es választásokon a budapesti területi listáról az MSZP színeiben került be a parlamentbe, azonban két hónappal később lemondott. Az MSZP-be hol belépett, hol elhagyta. Párttagságát saját elmondása szerint 1991-ig tartotta meg.
Ha valaki akkor ő tudta ki és mit lopott!!!
Olvassátok és gondolkozzatok!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2012.01.16 08:19

aha, újraindítaná.
és a történtek után ki fog belépni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html