Felmérik a recski bányatelkek újrahasznosításának lehetőségét és júliusig elkészül az erről szóló kormányelőterjesztés is; a recski ércbányát, ahol az 1970-es években 1300 ember dolgozott, 2000-ben zárták be - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-t sajtóközleményben. A közlemény szerint a kormány a múlt év végén hozott határozatot a recski "rézérc", valamint "nemes- és színesfémérc" védnevű bányatelkek újrahasznosíthatóságának vizsgálatáról.

A nemzeti fejlesztési miniszter kapta a feladatot, hogy április 30-ig gondoskodjon a megvalósíthatósági tanulmány készítéséről, valamint az ásványvagyon-értékelés aktualizálásáról a bányászati, környezet- és természetvédelmi, vízgazdálkodási előírásokat, a gazdaságossági, a foglalkoztatási, és műszaki szempontokat figyelembe véve - teszik hozzá.

A dokumentum alapján, várhatóan június 30-áig készül majd el az a kormányelőterjesztés, amely a bányatelkek újrahasznosításának lehetőségeit és feltételeit tartalmazza.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint Horváth László kormánymegbízott, a település országgyűlési képviselője és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a napokban személyesen egyeztetett, és a tárcavezető felkérte Horváth Lászlót a kormányhatározatot előkészítő munkacsoportban való részvételre.

A Heves megyei Recsken 1852-ben kezdődtek meg a kutató és bányászati munkák, miután a közelben egy felszíni kutatás során termésréz került elő. Különböző gazdasági problémák miatt a recski bányászat korán hanyatlani kezdett. 1900-tól némi fellendülés volt tapasztalható, miután aranyban gazdag pirites érctesteket fedeztek fel. Az 1970-es években mintegy 1300 ember dolgozott a recski bányában.

A bányát 2000-ben elárasztásos technológiával ideiglenesen lezárták, újraindítására több privatizációs kísérlet is kudarcba fulladt. Az újranyitásra irányuló érdemi lépések azóta nem történtek.