Újranyitják az élelmiszeripari és kertészeti átmeneti támogatási programokat

A jelentős érdeklődés miatt úgy döntött az Agrárminisztérium, hogy az élelmiszer-feldolgozói és a dísznövény ágazat számára kidolgozott átmeneti támogatási programokat augusztus 31-én ismételten megnyitja, így az első támogatási körről esetlegesen lemaradt ágazati szereplők is benyújthatják támogatási kérelmeiket.
Tóth László Levente, 2020. augusztus 25. kedd, 10:50
Fotó: Napi.hu

Az Agrárminisztériumnak (AM) a Magyar Közlöny 192. számában megjelent rendelete több ponton módosítja az átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló, korábbi AM rendeletet, valamint az élelmiszer-feldolgozást és az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló rendelkezéseket.

A módosításnak köszönhetően azon mikro- vagy kisvállalkozások is részesülhetnek átmeneti támogatásban, akik 2019. december 31-én már nehéz helyzetben voltak, feltéve ha az átmeneti támogatás odaítélésekor nem állnak fizetésképtelenségi eljárás alatt, valamint nem részesültek "megmentési" támogatásban vagy szerkezetátalakítási támogatásban.

Az élelmiszeripari vállalkozások, valamint a dísznövény- és növényi szaporítóanyag-termesztők rendeletben meghatározott köre 2020. augusztus 31. és szeptember 14. között nyújthatja be támogatási kérelmét a Magyar Államkincstárhoz elektronikus úton, az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül. A kérelmezők számára az első körben benyújtott összes jogos támogatási igény alapján megállapított támogatási összeggel csökkentett rész használható fel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK) felhívták a figyelmet arra, hogy a támogatási kérelmek benyújtásához szükséges az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszer nyilvántartásában az ügyfélként való szereplés. Ennek hiányában mihamarabb szükséges elindítani a rendszerbe történő nyilvántartásba vételi regisztrációt, ami több napot is igényelhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK