Újratárgyalják a minimálbért

A szociális partnereken múlik, hogyan változik a minimálbér szintje a következő években - mondta Veres János pénzügyminiszter a Nap-keltében.
NAPI Online, 2006. augusztus 11. péntek, 08:25
Fotó:

A megváltozott gazdasági klíma okozta új helyzet miatt a szociális partnerek újratárgyalják a minimálbért és "megállapodással fog végződni ez az új szituáció is, mint ahogy eddig minden egyes alkalommal 2002 óta" - idézte a pénzügyminisztert az MTI.
Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) tavaly novemberben írták alá azt a megállapodást, amely 2008-ig rögzíti a minimálbér alakulását. A munkaadói oldal már korábban jelezte: az idén ősztől, illetve a jövő év elejétől alkalmazott adó- és járulékszigorítások, a korábban ígért kedvezmények elmaradása miatt a cégek nem tudják teljesíteni a három éves minimálbéremelésre vonatkozó megállapodást. A szigorodó adó- és járulékszabályok hatására a szakszervezetek is újratárgyalásról beszélnek.

Veres János kérdésre válaszolva elmondta: a koalíciós pártok között jelenleg nem folyik tárgyalás az egykulcsos adórendszer 2009-es bevezetéséről. Volt tárgyalás akkor, amikor a Parlamentben előterjesztették a változtatásokat, és lesz, amikor értékelik a nyáron meghozott döntések következő évekre vonatkozó hatását. A konvergenciaprogramról folyó tárgyalások részeként sor kerülhet erre a következő hetekben - tette hozzá. Szerinte akkor kell majd az egykulcsos adórendszer kérdésre visszatérni, amikor már számszerűen értékelhető lesz a nyáron hozott változások hatása.

HOZZÁSZÓLÁSOK