Utazni kell majd a komolyabb műtétekért

Ma kerül a kormány elé a kórházak átalakításról szóló előterjesztés, így az a lista is, mely a korábbi 48 helyett immár 50 súlyponti kórházat jelöl meg - a lajstrom a balatonfüredi szívkórházzal és a siófoki kórházzal bővült.
NAPI Online, 2006. november 15. szerda, 08:13
Fotó:

Gyurcsány Ferenc a hétfői koalíciós egyeztetésen az átfogó víziót hiányolta a koncepcióból, és azt kérte Molnár Lajos szakminisztertől, valamint csapatától: a szerdai kormányülésre kerüljön a jogszabály mellé a teljes rendszer átalakításának menete, s az is, hogy mindez hogyan illeszkedik a nemzeti fejlesztési tervben elérhető forrásokhoz. A Népszabadság arról ír, hogy a kórházrendszer átalakítása azt eredményezi majd: a könnyebben kezelhető betegségeket a lakóhelyhez közel is gyógyítják, míg a komolyabb műtétekért messzebb kell utazniuk a pácienseknek.

A jogszabály szerint a lakóhelytől 50 kilométeren belül mindenkinek el kell érnie egy kiemelt ellátást biztosító kórházat, 30 kilométeren belül egy általános ellátást biztosító intézményt, 20 kilométeren belül pedig találnia kell egy járóbeteg-szakellátást. A reform egyik szakértője a napilapnak az átalakítást úgy magyarázta: lehet, hogy egy infarktusos beteggel tíz kilométerrel többet megy majd a mentő, viszont rutinos szakorvos kezébe és megfelelő kórházi körülmények közé kerül, míg egy orrsövény-ferdülést ezentúl a közeli szakellátásban is operálhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK