Kivizsgálják a várbeli lakásbérleti szerződéseket

V. Naszályi Márta ellenzéki jelölt, aki legyőzte az I. kerületet 21 éve irányító Nagy Gábor Tamást, azt ígéri, hogy kivizsgálja a nagy botrányt kavart várbeli lakásbérleti szerződéseket - írja a 24.hu.
Szász Péter, 2019. október 14. hétfő, 18:19
Fotó: Pixabay

A hagyományosan jobboldali kerületben az elmúlt években egymást érték a főként olcsón megszerzett önkormányzati bérlakások miatt kitört botrányok. Elsőként éppen Nagy Gábor Tamásról derült ki, hogy a saját maga vezette kerülettől bérel a piaci árakhoz képest kirívóan olcsón lakást - olvasható a portálon.

Majd nyilvánosságra került, hogy a politikus szülei szintén rendkívül jutányos áron kaptak ingatlant a kerületben.

Rajtuk kívül lakáshoz jutott még

  • Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg.
  • A Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke.
  • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
  • Bayer Zsolt kormánypárti publicista, aki ráadásul hazugságba keveredett kameránk előtt.
  • Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese.
  • Belénessy Csaba, az MTI volt vezetője.

A lap kérdésére V. Naszályi elmondta, hogy elsőként felmérik a lakásállományt, ugyanis adatigényléseik ellenére ezeknek a lakásbérleti szerződéseknek az adatai eddig részben el volt zárva előlük.

A közvélemény számára felháborító ügyeket rendezni kell, az igazságtalanságokat meg kell szüntetni, jóvá kell tenni. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy többé ne önkényes döntések szülessenek, hanem méltányos és átlátható folyamatok során lehessen lakáshoz jutni, és mindenki előre tudhassa, hogy mire számíthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2019.10.18 21:11

@Borisz1106: Már csak egy Ps. Írtam, * én befejeztem*, erre képes vagy azt válaszolni,hogy * Figyu, szerintem hagyjuk abba*. És még fél oldalon lököd a süketet, hogy szerinted mit nem értek én, miközben te ezt sem értetted, pedig ez egyszerű volt, hogy * én befejeztem*.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.10.18 17:57

@Elhetetlen: "158 nm-hez. amiért havi 80 ezret fizet a polgármester felesége, nyilván nincs köze az önkormányzathoz, de gondolod, hogy a polgármesternek sincs köze hozzá, aki a testület kihagyásával intézte a dolgokat? "
Figyu, szerintem hagyjuk abba, mert Te már a szociális lakbért mosod össze a piaci lakbérrel. Először szerintem olvass utána mi a kettő között a különbség (bár alább mert részletezték neked, csak nem sikerült fölfognod, vagy nem akarod)! Az aki örökbérletben van szociális lakbért fog fizetni mindig amit az önkormányzatok max. az inflációval emelnek. Ebben most sem lesz változás ebben biztos vagyok!
És vannak a piaci bérleti díjak/lakbérek. Ezeknél is lehet alacsony lakbér ha a bérleti pályázatban pl. ilyen nyalánkságok szerepelnek:
"Pályázó tudomásul veszi, hogy a lakás a jelenlegi, megtekintett állapotban kerül bérbeadásra, a lakás felújítását (kivéve a Bp. I. Országház u. 6. II. em. 2. felújított lakást) 1 éven belül, saját költségen köteles elvégezni, valamint 60 napon belül vállalnia kell a közüzemi órák szükség szerinti felszerelését és nevére íratását. A lakás felújítása az első év végén ellenőrzésre kerül.

Bármilyen építési, felújítási munka megkezdése előtt be kell szerezni a tulajdonos hozzájárulását a Polgármesteri Hivatalban, valamint ? műemléki védettségű épületben lévő lakás esetén ? a BFKH I. Kerületi Hivatal, Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályán (1012 Budapest, Logodi u. 38-40.) A pályázó kérelmére a lakás felújítási költségeinek kompenzálására, a pályázat elbírálásakor a Képviselő-testület dönthet maximum 3 havi bérleti díj jóváírásáról. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.10.18 17:29

@Borisz1106: Most már a semmiről beszélünk. *"Az I. kerület szerint ez egy egy állami tulajdonú ingatlan, melynek bérleti jogát magánforgalomban, saját tulajdonú ingatlanáért cserélte el. " Na ebben az ügyben nem volt szereplő az önkormányzat. Itt az történt amiről írtam. Ne tévesszen meg az "ingatlan csere". Itt is pénzről volt szó!* 158 nm-hez. amiért havi 80 ezret fizet a polgármester felesége, nyilván nincs köze az önkormányzathoz, de gondolod, hogy a polgármesternek sincs köze hozzá, aki a testület kihagyásával intézte a dolgokat? https://nepszava.hu/1049061_rtl-klub-volt-anyosa-berli-habony-lakasat. A saját problémádról meg itt egy cikk. Van akinek közpénzből felújították. Mondom, kapj a fejedhez, és gondolkodj, ne engem oktass! Ha nem kivágható a link, akkor keresd meg, én befejeztem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.10.18 16:08

@Elhetetlen: Ne terelj! Örökbérleti jog adásvételéről volt szó, nem önkormányzat által cégeknek bérbe adott ingatlanokról. Ezt felmondhatja az önkormányzat ha határozatlan idejű a bérleti szerződés, ha pedig határozott idejű a szerződés, akkor nem újítja meg ha lejár (persze ha akarja).
De ez nem örökbérleti jog eladása.
Viszont a cikkben benne van az is, amiről beszéltünk a polgármester volt feleségének bérleti joga kapcsán:
"Az I. kerület szerint ez egy egy állami tulajdonú ingatlan, melynek bérleti jogát magánforgalomban, saját tulajdonú ingatlanáért cserélte el. "

Na ebben az ügyben nem volt szereplő az önkormányzat. Itt az történt amiről írtam. Ne tévesszen meg az "ingatlan csere". Itt is pénzről volt szó!

A saját ügyemre kitérve. Ott a sztori azért lett volna érdekes, mert a bérleti jog megszerzése után esély lett volna az ingatlan megvásárlására az önkormányzattól a piaci ár feléért. Viszont ramaty állapotú ingatlan volt, amelyben laknom kellett volna 2 évet minimum, hogy utána kérelmezhessem a megvásárlását. Hát ezt nem vállaltam be, ennyit nem ért az egész. (Nem beszélve, hogy nem lehetett volna ingatlan a nevemen. Egy csomó átírási költségem lett volna és a lakásra is rá kellett volna költeni jó pár millát, a szomszédságról nem is beszélve.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.10.18 15:41

@Borisz1106: Drága Borisz! Itt egy cikk. https://444.hu/2017/06/15/a-budavari-polgarmester-szulei-is-olcso-onkormanyzati-lakasban-laknak . Vágd ki, vágd be, nézd meg, és utána írd le, hogy mihez nincs köze az önkormányzatnak. *Ebben a sztoriban az önkormányzat nem szereplő*. Ja. Persze, csak a megsajnálta játszik, a polgi megsajnálta magát , meg a szüleit, és a volt feleségét, szó sincs arról, hogy lenyúlt egy vagyont a saját döntése alapján. *Szívességet nem az új bérlőnek kellene adnia vagy intéznie ha már nem fizet eleget? He?* Az új bérlő is tud szívességet tenni akár a polginak is, amit az így viszonoz. *egy ilyen ügyem volt?, mivel túl drága lett volna.*. Erről beszélek, nem volt egy olyan kapcsolati hálód, hogy egy szívességgel, ami nem kerül neked semmibe, kiválthattad volna a pénzt. Mondom, gondolkodjál!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html