A magyar államnak jelenleg nincs pénze támogatni egy nemzetközi filmfesztivált. Az állam pénzét most filmgyártásra kell fordítani. Nem vagyok ellene, de az időzítés nem a legjobb - mondta a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a 64. Cannes-i Filmfesztiválon az MTI-nek. Vajna elviekben "nagyon jó ötletnek" tartja, hogy majd egyszer Budapesten is legyen egy nemzetközi filmfesztivál, de nem érti, hogy a kérdés miért pont most merült fel. Jelen pillanatban válság van Magyarországon, az államnak nagyon nagy tartozásai vannak, és vannak fontosabb dolgok annál, mint egy ilyen filmfesztivál, amelynek sikere nem garantált - tette hozzá Vajna.

Elindítják a fesztivált, de pénzzel nem támogatják

A Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége ma jelentette be Cannes-i Filmesztiválon, hogy Budapest International Film Festival (BIFF) néven új nemzetközi filmes seregszemle indul 2012 szeptemberében a magyar fővárosban. A sajtóbeszélgetésen jelen volt Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is, aki elmondta, hogy a magyar állam fontosnak tartja az új fesztivál sikerességét, amit a kormányzat kapcsolati tőkével és publicitással tud segíteni, de anyagilag egyelőre nem.

Vajnával nem konzultáltak

Vajna szerint jelenleg a magyar filmszakma újjáépítése a legfőbb feladat, miután az az elmúlt másfél évben rengeteg problémán ment át. Az ötletgazdák vele nem konzultáltak, de ő már hónapokkal ezelőtt hallott a tervről, és akkor is azt gondolta, hogy nem megfelelő az időzítés. "Ha majd beindul a magyar filmgyártás és találunk egy olyan lyukat, ahol egy fesztivál érdekes lehet, és azt tudjuk támogatni, akkor talán szó lehet róla" - fejtette ki Vajna.

A koprodukcióknak újra kell pályázni támogatásért

A kormánybiztos a francia filmfesztiválon olyan külföldi producerekkel konzultál, akik korábban magyar állami szándéknyilatkozatot kaptak a filmtervek megvalósításához, de azok egyelőre nem jöhettek létre a magyar filmtámogatási rendszer átalakítása miatt. Vajna biztosítja a producereket, hogy a működését várhatóan júniusban megkezdő Magyar Nemzeti Filmalap átnéz majd minden olyan projektet, amely korábban állami szándéknyilatkozatot kapott, de azok alkotóinak is újra kell
majd pályázniuk támogatásra.