Segítséget kapnak a vakok és látássérültek

A szerzői jogi törvény úgy módosul, hogy a vakok és látássérültek számára készülő speciális könyvek az eredeti jogtulajdonos engedélye nélkül is elkészíthetők - a módosítás tervezete a kormány honlapján jelent meg.
Németh Géza, 2018. augusztus 3. péntek, 16:12
Fotó: Pixabay

A tervezet indoklása kiemeli, hogy a vak, látássérült és nyomtatott szöveget egyéb okból használni képtelen személyeknek a megjelent művekhez való hozzáférését meg kell könnyíteni. Ebből a célból 2013-ban - a Szellemi Tulajdon Világszervezete keretében - született meg a Marrákesi Szerződés.

Ennek célja, engedélykérés nélkül lehetővé tenni egyrészt könyvek, hangoskönyvek és más nyomtatott anyagok vakok és látássérültek általi érzékelését lehetővé tevő különleges formátumú példányainak előállítását, továbbá az e példányok nemzetközi cseréjét a Marrákesi Szerződéshez csatlakozott országok között.

A hozzáférhető formátumok közé tartozik a Braille-írás, a nagyított betűs nyomtatás, a speciális navigációs e-könyvek és hangoskönyvek, a hangalámondás és a rádiós műsorszolgáltatás egyaránt. A Marrákesi Szerződést az Európai Unió 2014. április 30-án írta alá, ez kerül most be a hazai jogba.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK