A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ésszerűtlen, drága, a korábban jól működő rendszer szétveréséhez vezető javaslatot tett a fogysztóvédelem átalakításával kapcsolatban, amelyet csupán a sajtón keresztül ismerhetett meg mind a fogyasztóvédelmi szakma, mind a területért felelős tárca - állítja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). A PSZÁF elnöke sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a terveket, amelyek közül a pénzügyi békéltető testületek létrehozása és annak indokolása nemcsak meglepte a fogyasztóvédelemben dolgozókat, de értetlenül állnak annak felvetése és indokolása előtt.

A FEOSZ szerint a kamarák mellett működő békéltető testületek 1999-es megalakulásuk óta töretlenül fejlődnek, párt- és kormánypolitikától függetlenül támogatottságuk, hatékonyságuk folyamatosan nőtt. A PSZÁF elnöke úgy fogalmazott, hogy a kamarák mellé rendelt testületek most nem működnek hatékonyan, a pénzügyi szervezetek nem vesznek részt a munkájukban - a valóság azonban a FEOSZ szerint ezzel éppen ellentétes.

A FEOSZ úgy véli, ennél sokkal nagyobb problémát jelent az, hogy egyes pénzügyi vállalkozások - különösen a hitelintézetek - lenézik ügyfeleiket, számukra a fogyasztók csak addig fontosak, amíg megkötik a szerződést, így ezt a területet kell újraszabályozni a felek egyenrangúsága érdekében.

Az új pénzügyi békéltető testület megszervezése indokolatlan többletköltséggel járna az állam számára a szövetség szerint, ráadásul sok időbe telne, amíg az új testület megkezdhetné működését, a fogyasztók pedig meg- és elismernék.

Értetlenül áll a FEOSZ az úgynevezett „fogyasztóvédelmi felelős” intézményének bevezetése előtt is, hiszen a bankok számára a fogyasztóvédelmi törvény és más jogszabályok írják elő kötelezettségeiket a fogyasztókkal szemben. A PSZÁF mellé rendelt pénzügyi békéltető testületek létrehozásával egy fogyasztói panasz PSZÁF általi elutasítása esetén a saját keretein belül működő intézményhez kerülne.

A PSZÁF-nak azzal kellene foglalkoznia, amire jogszabály kötelezi: hatóságként eljárni, adott esetben bírságot kiszabni, és - amelyre eleddig nem került sor - együttműködni a testületekkel - hangsúlyozza a FEOSZ.