Választás 2018: fontos határidő jár le szombaton

Szombat 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe az a választópolgár, aki április 8-án nem Magyarországon, hanem a 118 külképviselet valamelyikén kíván szavazni.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 31. szombat, 08:47
Fotó: Shutterstock

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat - írja az MTI.

Eddig több mint 53 ezren jelentkeztek a külképiseleti névjegyzékbe, négy évvel ezelőtt összesen 28 ezren szerepeltek benne. (Ez okozhatja Orbán hatalmának végét egy német lap szerint.)

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel, így biztosítható, hogy ne szavazhasson a külképviseleten és Magyarországon is.

Az a választópolgár, aki korábban külképviseleti névjegyzékbe kérte a felvételét, ugyancsak szombat 16 óráig kérheti, hogy töröljék onnan, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe.

A kérelmeket a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon lehet benyújtani.

A választópolgárok 84 ország 118 külképviseletén adhatják le voksukat a magyarországi szavazás napján; az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK