Választás - szombattól lehet panaszt tenni

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint ha valaki a választási adatok vizsgálata során úgy látja, hogy az eredményekben ellentmondás, hiba van, az egyéni választókerületi választási bizottsághoz kell fordulnia, ott vizsgálják ki a panaszt és döntenek az ügyben - írta a hvg.hu.
Domokos Erika, 2018. április 11. szerda, 20:59
Fotó: Shutterstock

Egyre több párt kéri ki a Nemzeti Választási Irodától a választási jegyzőkönyvek szkennelt változatát, valamint az előzetes adatokat.

Az egyéni választókerületi választási bizottságnál panaszt tenni szombattól, a választás végeredményének közlésétől van lehetőség három napig. Jogorvoslatért aztán a Nemzeti Választási Irodához, végső soron pedig a Kúriához lehet fordulni - közölte Pálffy Ilona a hvg.hu-val.

"Ha valakinek a szavazókörben volt problémája a szavazatszámláló bizottság tevékenységével, az ott kiállított jegyzőkönyvvel vagy az összeszámlálással, amikor ezt az eredményt támadja meg, akkor kell megtámadnia a szavazatszámláló bizottságok tevékenysége elleni, eredményt befolyásoló dolgokat is" - magyarázta az NVI elnöke.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint súlyos aggályokat vet fel az NVI honlapjának jelenlegi működése, az arról hiányzó információk ugyanis akadályozzák a jogorvoslathoz való jog érvényre jutását a választási eljárásban.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK