A Mérce birtokába jutott a Nemzeti Választási Iroda munkatársai által aláírt jegyzőkönyv, amely szerint olyan levélszavazatokat is érvényesnek nyilvánítottak, ahol a külső borítékon a felbontás ellenőrzésére szolgáló biztonsági csík elszíneződött, tehát vélhetően korábban felbontották őket. Információik szerint az MSZP megfigyelője kifogással élt az ügyben, mert a felbontott szavazási levélcsomag szerinte érvénytelen - állítja a portál.

A probléma az, hogy a magyar lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Az így leadott szavazólapot zárt borítékba kell tenni, amely az úgynevezett "belső boríték", mellé pedig oda kell tenni a választó azonosítására szolgáló adatlapot. Ezek együtt kerülnek be egy külső borítékba.

A csalás elkerülését szolgálja a külső boríték: addig azt nem bontják fel, míg be nem érkezik az NVI-hez. Ilyenkor ellenőrzik, hogy a szavazási csomag a formai követelményeknek megfelel-e, illetve van-e választójoga a polgárnak, majd a szavazatot tartalmazó belső borítékokat összegyűjtik a számláláshoz. Ha a külső boríték megsérül, akkor felmerülhet, hogy a tartalmát, így a szavazólapot kicserélték.

A MSZP-s kifogás szerint a külső borítékon található biztonsági csík számos szavazási levélcsomagnál elszíneződött, vagyis azt az NVI általi feldolgozás előtt már kibontották. De a szavazatokat mégis érvényesként vették jegyzőkönyvbe.

A határon túli szavazatok között már rengeteg érvénytelent találtak: az NVI csütörtöki jelentése szerint csak 80-85 százalékuk érvényes.

A fotó forrása: Shutterstock.