Valóságtól elrugaszkodott a pályakezdők bérigénye

Az átlagos magyar, 18-26 év közötti egyetemi vagy főiskolai hallgató, és friss diplomás multinacionális céghez menne dolgozni, de a kezdő fizetéseket még mindig túlontúl magasra pozicionálja – állapította meg a Deloitte.
Napi.hu, K. Kiss Gergely, 2015. október 14. szerda, 15:35
Fotó: Napi.hu

A tanácsadó cég közép-európai felmérése 2500 hallgató és friss diplomás véleményét tükrözi. Ez alapján az idei magyar válaszadók túlnyomó részének magas az önbizalma, mind az öt témakörben magasra helyezi a saját képességeit.

Munkaválasztásnál még mindig sokat nyom a latban a jövendőbeli fizetés nagysága, ám az előző felmérés eredményeivel ellentétben, mikor a válaszadók 22 százalékánál a munkabér szerepelt az első helyen a munkaválasztás legfőbb tényezői között, az idei felmérésen ez 16,8 százalékkal már csak a második. Idén az első helyen 17,2 százalékkal az érdekes és előremutató feladatok megléte szerepel.

Ez a tényező a Deloitte legutóbbi felmérésén mindössze a negyedik helyen tűnt fel. A kutatás eredményei alapján a magasan képzett és motivált munkaerő elhódításáért és megtartásáért a vállalatoknak elsősorban nem magasabb pénzügyi javadalmazást kell alkalmazniuk, hanem érdekes és kihívásokkal teli munkakörnyezetet kell biztosítaniuk.

A pályakezdők kezdő bérigénye a valóságtól elrugaszkodott: míg 2013-ban a válaszadók friss diplomásként első munkahelyükön nettó 170 ezer forintos fizetésre számítottak, a 2015-ben készült felmérésben átlagosan nettó 255 ezres kezdő fizetést adtak meg, holott a KSH statisztikái szerint a nettó átlagfizetés itthon mindössze 160 ezer forint, míg egy értelmiségi dolgozó jelenleg átlagosan nettó 210 ezret visz haza a hónap végén. (Még 2012-ben a frissen diplomázottak kezdő fizetése nettó 159,7 ezer forint volt.)

A munkakeresés maximum három hónap

A válaszadók 80 százaléka szerint legfeljebb három hónap elég ahhoz, hogy állást találjon, ami kicsit kevesebb a négy hónapos, valódi átlagnál; 65 százalékuk szerint egy vonzó és kielégítő munka megszerzéséhez elegendő csupán az elhivatottság, a tapasztalat és a szükséges kvalitások birtoklása, a magyar munkaerőpiacra frissen kilépők mégis a leginkább pesszimisták régiós összehasonlításban.

A válaszadók többsége (52 százalék) multinacionális céghez szerződne, elsősorban az open space munkahely, a home office lehetősége és a rugalmas munkaórák miatt. Különösen érdekes, hogy csak nagyon kevesen (4,2 százalék) mennének startup vállalkozáshoz dolgozni, ahogy saját üzletet is csak elenyészően kevesen (8,2 százalék) indítanának.

A megkérdezettek nagy része egy ígéretes munkáért hajlandó lenne elköltözni: többségük (76,6 százalék) inkább külföldre menne, kicsit kevesebben az országon belül költöznének (67,1 százalék). Csak a válaszadók 15 százaléka mondta, hogy egyértelműen külföldre menne dolgozni, míg igen sokan (78,8 százalék) inkább csak tanulmányait tervezi külföldön.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.10.18 10:22

@Zodiakus: Hiú ábránd marad az ,hogy megszüntessék Magyarországon a világ legigazságtalanabb-legaránytalanabb nyugdíj rendszzerét,pedig Orbán király tudta a módját mert 2009 -őszén azt nyilatkozta "VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ "
Amennyiben a 2002-ben alkalmazott valorizációs szorzókat és a degressziós táblázatot az évenkénti nyugdíj emelés %-ával növelték volna a nyugdíjaknál nem fordult volna elő .,hogy a felső bérkategóriából a második ORBÁN ámokfutás idején nyugdíjazottak 70 %-al több nyugdíjat kapna az azonos ADÓ-JÁRULÉK fizetés mellett és azonos ledolgozott évek alapján.
A MANYUP bevezetése még a SVÉD gazdaságot is padlóra vitte volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.10.18 10:12

@Pluralista: Korábban már írtam ,hogy a 80 év közeliek nem eltartottak, mert azok adójából tartották fenn azokat az intézményeket-lelenceket ahol a hozzád hasonlók nevelkedtek ,sajnos nem sikerült a jó modort és a szülői tiszteletet megtanítani és azért maradtál olyan amilyen ,lehet ,hogy téged nem is anya szűlt.

Amikor legutóbb Angliában jártam sok sírást és panaszt hallottam ,de a hazai kilátástalanság kint tartja őket.
Természetesen vannak tömegével azok akik idehaza is megéltek ,de kint jól megbecsülve a többszörösét keresik a hazai jövedelmeknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.10.18 09:06

@Pluralista: A csapos közbeszól.....
Valahogy az előző korosztályt nem kérdezték meg,akarja eltartani az előtte lévőket???Esetleg elhúzna külföldre dolgozni....
Igazad van egyszer rendet kell tenni nyugdíj ügyben,de a Manyup elvétele ezt nagyon visszavetette.Ma már óvatosabb mindenki...(ha nincs megtakarításom,nem tudnak semmit elvenni.-elv megy most)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.17 22:13

@megfigyelt: Igen, külföldre mentek a fiatalok, hogy ne kelljen eltartaniuk a magafajta nyugdíjas vén szatyrokat, PAPA!

Meg a többi ingyenélőt, a mutyibandával együtt...

Üdvözlik magát meg a segílyországot Londonból, PAPA!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.10.17 22:03

@matolcsy: PROFESSZOROM !!!

Sok pedagógus ismerősöm van egyet sem ismerek aki nagy családos 1-2 gyerek a gyakori.
Nem kell bizonygatni mekkora SEGGNYALÓ vagy mindenki tudja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html