Valószínűleg vannak még bombák a Balatonban

Légibombák és további gránátok is lehetnek még a Balatonban, hiszen több repülési útvonal erre húzódott, és szárazföldi harcok is voltak a környéken - mondta Horváth Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.
MTI, 2012. július 5. csütörtök, 14:35
Fotó: Napi.hu

Az MTI azért kereste meg a hadtörténészt, mert mostanában különféle robbanóeszközök kerültek elő a tóból, legutóbb, csütörtök délelőtt egy német ködgránát. A szakértő emlékeztetett: a Balaton egy nagyon jól kiépített védelmi vonal, a Margit-vonal része volt a második világháborúban. Komoly harcok folytak a Balaton és a Velencei-tó között, amikor a szovjet hadsereg áttörte a védelmi vonalat, valamint 1945-ben az úgynevezett "tavaszi ébredéskor", amikor a németek indítottak hadműveleteket a környéken.

Nagyobb légibombák is lehetnek a tóban, hiszen az Olaszországból érkező amerikai bombázók itt fordultak vissza, de a Szilézia felé tartó repülőgépek is gyakran itt engedték ki terhüket, vagy hajtottak végre kényszerbombázást például rossz időjárás vagy sérülés miatt. A tó szállítási útvonal is volt, így több kisebb robbanóeszköz is kerülhetett a vízbe. Ugyanakkor a háború után megtisztított közeli területekről származó robbanószereket is beledobálhattak a tóba - fűzte hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK