Változások az áht-törvényben

A központi költségvetést megalapozó előrejelzések elkészítésének új módját is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amely több, az államháztartással összefüggő jogszabályt módosít.
MTI, 2013. november 23. szombat, 09:30
Fotó: Napi.hu

A kormány honlapján megjelent tervezet szerint az államháztartásért felelős miniszter - jelenleg a nemzetgazdasági miniszter - minden év áprilisában, továbbá a központi költségvetés országgyűlési benyújtásával együtt gazdasági előrejelzést készít, amelyet közzétesz a tárca honlapján. Azt, hogy melyik két napon jelenik meg az előrejelzés, január 31-ig teszi közzé a miniszter.

Az előrejelzésnek tartalmaznia kell az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzéséhez képesti különbségeket. Ha az eltérés jelentős, akkor azt a miniszternek indokolnia kell.

A költségvetési tervezésnek a legvalószínűbb makrogazdasági és költségvetési forgatókönyvön, vagy annál óvatosabb forgatókönyvön kell alapulnia - áll a tervezetben.

A makrogazdasági és költségvetési előrejelzésekben érzékenységvizsgálatot kell végezni. Ennek keretében meg kell vizsgálni, hogy a növekedésre és a kamatlábak változására vonatkozó különböző feltételezések esetén miként alakulnak a fő költségvetési változók.

A makrogazdasági és költségvetési előrejelzésekben alkalmazott alternatív feltételezések tartományának megválasztásakor, az előrejelzések múltbeli megbízhatósága az irányadó. Emellett törekedni kell a vonatkozó kockázati forgatókönyvek figyelembevételére is.

Az államháztartásért felelős miniszter a költségvetési tervezéshez felhasznált makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseket objektív kritériumok alapján évente egyszer átfogóan értékeli, többek között utólagos értékeléssel is. Az objektív kritériumokat és az értékelés eredményét közzé kell tenni, és a későbbi makrogazdasági és költségvetési előrejelzések készítése során figyelembe kell venni.

Ha az értékelés legalább négy egymást követő év vonatkozásában jelentős torzítást észlel a makrogazdasági előrejelzéseknél, akkor változtatni kell az előrejelzés módszertanán, vagy annak paraméterein. Az értékelés módszertanát, menetét és időzítését is nyilvánosságra kell hozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2013.11.24 07:21

@hat106: Szeretem ezeket a semmitmondó szöveget.
Orbán és bandája mikor dolgozott utoljára?
Kb. 500 rosszabbnál rosszabb törvényt alkottak.
Orbán kormány eddigi gazdasági adatainak az 50% hazugság.
Tudod miről szól ez az AHT változtatás?
Századvég és a fidesz cégek megint milliárdokat kapnak majd a nagy semmire.
Századvég 2 évre kapott 3.8 milliárd ft-ot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hat106, 2013.11.23 23:47

Veress, Bajnai, Oszkó milyen tejbe tökök voltak.
Nekik elég volt évente átsétálni a pénzügyminisztériumból a parlamentbe egy marhabőrkötéses táskával amiben eleve elavult számok voltak és egy évre le volt tudva minden.
Gyurcsány miniszterei mind vádlottak padján védekezeik, hogy nem értettek hozzá.
Szokatlan a balosoknak, hogy dolgozni is kell.
Ők csak dolgoztatni szoktak...ahhoz sem értettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.11.23 12:30

Ugye ez a honlap hosszabb életű lesz, mint az államadósság-nyomásmérő?

Ugye minden költségvetés-módosításkor ez is módosulni fog? Ugye a régebbi változatokat is el lehet majd érni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html