Változatossági mutató, előírt cukormennyiség - így képzeli a kormány közétkeztetést

Elkészült a közétkeztetésről szóló jogszabálytervezet, amely egyebek között a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, gyermektáborokban és kórházakban alkalmazható étrend táplálkozás-egészségügyi előírásait tartalmazza. A kormány honlapján olvasható dokumentumhoz május 10-ig várják a véleményeket.
MTI, 2013. április 28. vasárnap, 17:50
Fotó: Napi.hu

2011 augusztusa óta van érvényben Paller Judit országos tiszti főorvos közétkeztetési ajánlása. Ennek betartása azonban nem kötelező, így azóta várják hogy ennek nyomán elkészüljön egy jogszabály, amelynek utasításai már kötelező érvényűek.

A jogszabálytervezetben rögzítik, hogy az étrendet az élelmezésvezető állítja össze. Továbbá, hogy a közétkeztető minden általa biztosított étkezéshez étlapot készít és azt az intézmény az étkezők - bölcsődében, valamint nevelési-oktatási intézményekben a szülők - által is jól látható helyen kifüggeszti. Az étlapon fel kell tüntetni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, és sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

A tervezet egyik mellékletében rögzítik, hogy a különböző korcsoportok számára mennyi a naponta szükséges energiabevitel. Emellett több táblázatban részletezik, hogy a különböző korcsoportok étrendjének milyen arányban és módon kell tartalmazni egyebek mellett húsokat, tejtermékeket, zsiradékokat, cukrot, gabona alapú élelmiszereket, zöldségeket és gyümölcsöket. Például szalonna hidegétkezéshez nem adható. A változatos étrend eléréséhez egy úgynevezett változatossági mutatót kell alapul venni, amelyet a leves-, hús-, főzelék-, és köretfélék gyakoriságából számítanak ki.

A tervezet rögzíti, hogy egész napos étkeztetés esetén egy embernek biztosítani kell legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget - amibe a burgonya nem számít bele - vagy gyümölcsöt, ezekből legalább egy adagot nyers formában, továbbá három adag gabona alapú élelmiszert.

A szükséges folyadék biztosítására az ivóvízen kívül ásványvíz vagy tea adható, utóbbi csak az előírt cukormennyiséggel. Édesítőszert viszont a hat év alatti korcsoportnak - a diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével - nem lehetne adni.

A tervezetben meghatározzák, hogy a különböző korú gyermekek számára milyen zsíros tej adható, továbbá rögzítik, hogy az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat. Mindezek mellett a közétkeztetési előírásban azt is rögzítik, hogy bölcsődei étkeztetés esetén bő olajban sült étel nem adható, s hogy csípős, erősen fűszeres étel a 14 év alatti korcsoport részére ugyancsak tilos.

Most nem esznek egészségesen

A tervezet hatásvizsgálati dokumentumában kiemelik, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálatai igazolták, hogy a táplálkozási kockázati tényezők, például a fokozott energia- és zsírbevitel, a napi öt grammot meghaladó sóbevitel, az alacsony zöldség- és gyümölcs-fogyasztás nem csak a felnőttek körében, hanem már gyermekkorban is kimutathatók. A túlsúly és elhízás aránya a felnőttek között rendkívül magas, emellett a gyermekkori elhízás az elmúlt 10 évben háromszorosára emelkedett.

Az OÉTI vizsgálatai szerint az óvodai és az iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek. Mindezekre tekintettel, a közétkeztetés átalakítása nélkül a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata hosszú távon nem csökkenthető. A közétkeztetés átalakításának első lépése az élelmiszerekre, étrendekre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi jogi szabályozás megteremtése - fogalmazott az egészségügyi államtitkárság.

A szabályozás elfogadása esetén jövő januártól lenne hatályos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.04.29 13:56

@nyaa80: Ez törvényellenes. Az eü-előírásoknak ellent mond.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2013.04.29 13:05

@rigolya: Engem a táblázatok, normatíva emelés, ÁNTSZ előírás stb kevéssé érdekel... számomra az egyedüli véleményformáló faktor az, hogy megeszi-e a gyerek amire befizettem, vagy sem. Hát az enyém köszönte szépen, nem kért belőle, mint ahogy a többi gyerek sem. Volt szülői felháborodás, aláírásgyűjtés, tüntetés-szervezés meg minden. Én azonban-látva azt, hogy ez micsoda business a megfelelő köröknek-hamar beláttam, hogy felesleges a széllel szemben ....-ni. Azóta otthonról visszük az ételt és melegítettjük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.29 10:24

@rigolya: Jah: ugye észrevette mindenki ezt a bújtatott rezsiköltség-emelést?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.29 10:23

@nyaa80: Nono!
Tavaly volt kb. 350 Ft/adag a menza. Ma már ez 600 Ft/adag. Azaz mostantól egy kis ideig van azért keret a rendes iskolai étkeztetésre.

Az más kérdés, hogy:
- a max. 2 gyereket nevelők hogy izzadják ki a napi 600 Ft-ot a gyerek étkeztetésére.
- emelik-e majd évente a menza költségnormát, vagy mint általában, csak hagyják elinflálódni... sok-sok hosszú évig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyaa80, 2013.04.29 09:03

Fabatkán sem ér az iskolai étkeztetés "megreformálása" ha otthon utána úgyis azt kell ennie a gyereknek, amire futja. Amúgy a lányom iskolájában annyira sikerült központosítani és megreformálni az étkeztetést (addig helyben főzött, kiváló ételek voltak..) hogy a 27 fős osztályból most már csak 6-an hajlandók pénzt adni az előállított moslékért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html