Változik az APEH-elnök jogköre

Némi formára igazítás után, az aznap még hatályos kormányrendelet előírásait be nem tartva nevezték ki hétfőn Vida Ildikót az APEH élére. Az új ciklusban bővül is az adóhatóság vezetőjének jogköre - írja a Népszabadság pénteki száma.
NAPI, 2010. július 2. péntek, 08:15
Fotó:

Módosítani kellett a hét elején az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalról szóló kormányrendeletet annak érdekében, hogy megtörténhessen a vezetőváltás az adóhatóság élén - írja a Népszabadság.

Szikora János helyére Matolcsy György még hétfőn kinevezte Vida Ildikót, aki a Fidesz-kormány idején, 1999 és 2002 között már vezette a hatóságot, előtte pedig egy évig elnökhelyettese volt a szervezetnek. A hétfőn még hatályos kormányrendelet azonban olyan kikötéseket tartalmazott az APEH elnökére vonatkozóan, ami meggátolhatta volna az új elnök kinevezését. Aznap még élő feltétel volt például a legalább ötéves közigazgatási gyakorlat, valamint az ötéves vezetői tapasztalat. A keddtől hatályos módosítással ilyen kritériumokat már nem támasztanak az elnökkel szemben. Szintúgy kikerült a jogszabályból, hogy a kinevezettnek kiemelkedő szakmai tekintéllyel kell rendelkeznie.

Egyben bővítették is az elnök jogkörét. Míg korábban az adóhatóság elnökének javaslatára a pénzügyminiszter - illetve mivel ez a tárca megszűnt, az adópolitikáért felelős miniszter - nevezte ki és mentette fel az APEH elnökhelyettesét és gazdasági vezetőjét, a továbbiakban ez az elnök hatásköre lesz. A rendeletmódosítás kitér az elnökhelyettesekre is, akikkel szemben szintén puhább elvárásokat fogalmaztak meg: nem kell legalább ötéves közigazgatási gyakorlattal és három év vezetői tapasztalattal rendelkezniük. A miértre vélhetően az a válasz, hogy a kormányciklusokban legfeljebb négyéves gyakorlatot, illetve tapasztalatot lehet szerezni, amennyiben a kormányváltáskor kipucolják a szakembergárdát. Így a Fidesz jelöltjeinek nem tudott összejönni a szükséges számú év.

Apró döccenő is van a történetben: Matolcsy hétfőn nevezte ki Vidát az APEH élére, az elnökkel szembeni feltételekről szóló kormányrendelet módosítása viszont kedden lépett hatályba. Vagyis Vidát csak keddi hatállyal lehetett volna kinevezni, amennyiben nem rendelkezett az elvárt szakmai gyakorlattal és tapasztalattal.

Az Orbán-kormány jövő évtől egy szervezetbe olvasztaná össze az APEH-et és a vám- és pénzügyőrséget (VP). Ezt kell levezényelnie kormánybiztosi rangban Vida Ildikónak, aki ebben a minőségében a VP vezetőjének is közvetlenül adhat utasításokat. A hírek szerint idővel betagozódik az adónyomozói csapat is, így lesz teljes az új hatóság.

Nyomozati tevékenységet jelenleg a VP szakemberei folytathatnak. Tájékoztatásuk szerint idén az első fél évben 8542 esetben tártak föl a hatáskörükbe tartozó bűncselekményt, ez bő ezerrel több, mint egy éve. Az egyéb eseteket is ideszámítva az elkövetési érték összesen 48,6 milliárd forint volt. A pénzügyi és gazdasági bűncselekményeknél a korábbi évekhez hasonlóan idén is a számvitel rendjének megsértése dominál, majd az adócsalás, illetve a csődbűntett következik a sorban. A VP szerint emelkedő tendenciát mutat a jogosulatlan adó- (áfa) visszaigénylésekkel megvalósított csalás és az uniós forrásokból származó támogatásokkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmény.

HOZZÁSZÓLÁSOK