Változik az szja-felajánlás rendszere

A személyi jövedelemadó (szja) meghatározott részének felhasználására vonatkozó törvény módosításáról szóló javaslatot várhatóan a szerdai kormányülésen tárgyalják - tudtuk meg a pénzügyi tárcától.
NAPI Online, 2007. szeptember 18. kedd, 08:00
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A tervek szerint az adóbevallási nyomtatvány részét képezi majd a rendelkező nyilatkozat, amelynek a bevalló személyes adatait tartalmazó része perforáció mentén elválasztható lesz a kedvezményezett adószámát, technikai számát tartalmazó résztől. A várakozások szerint ez növelheti a felajánlók számát, ugyanakkor csökkentheti az érvénytelen rendelkező nyilatkozatokat. A felajánlást tartalmazó nyomtatványt a kitöltés után nem kellene majd külön borítékba tenni. Utóbbi megoldást csak akkor kellene alkalmazni, amikor az érintett a nyilatkozatát közvetlenül juttatja el az APEH-hez (elektronikus bevalláskor, illetve hatósági adómegállapításkor), vagy a munkáltatója számol el helyette.

A benyújtási határidő egységesen, minden adó-megállapítási mód esetében május 20-a lenne. Ez nemcsak az adózók, hanem a kedvezményezettek számára is kedvezőbb, mivel kiszámíthatóbbá teszi a felajánlások időpontját. A módosított jogszabály várhatóan pontosabban meghatározza majd, hogy a civil szervezetek mire fordíthatják a nekik felajánlott összeget. Az idén 1,6 millió magánszemély foglalkozott azzal, hogy befizetett szja-jának egy plusz egy százalékát eljuttassa valamely civil szervezetnek, egyháznak, illetve kiemelt költségvetési előirányzatnak. Tavalyhoz képest ez 14 százalékos növekedést jelent, de a felajánlási kedv erősödése ellenére a rendelkezésre bocsátott összeg arányaiban alig változott, a lehetséges keret több mint felét, 14,3 milliárd forintot osztottak szét a magánszemélyek.

Gelencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány igazgatója szerint az érdeklődést jövőre tovább fokozhatják ezek a változások. Emellett kevesebb vita várható az adóhatósággal, amely most szabadon dönt arról, mit tekint működési és a cél eléréséhez szükséges költségnek. Előfordult például, hogy egy számítógép-beszerzést elfogadtak, de a hozzá tartozó szoftver megvásárlását már nem - tette hozzá a NIOK igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK