Változtat az ülésein az MNB

Módosít ülésezési rendjén és a kötvényaukciókon az MNB a második félévtől.
NAPI, 2011. május 16. hétfő, 14:30
Fotó:

A monetáris tanács (MT) döntése értelmében a Tanács az üléseit 2011 júliusától kezdődően hétfő helyett kedden tartja - közölte hétfőn a jegybank. A tanácskozások gyakorisága nem változik: az MT havonta kétszer ülésezik, a havi két ülés közül pedig továbbra is a második a rendes kamatdöntő ülés.

Az ülésnapok áthelyezésének legfontosabb oka az, hogy hétfői ülés esetén csak korlátozott a lehetőség a hétvégi események hatásának figyelembe vételére, ami az elemzéseket és döntéshozatalt is megnehezítheti. A keddi ülésnap biztosítja azt, hogy a jegybank szakértői stábja elemzéseit hétfőnként a hétvégén beérkezett információkkal frissítse. A döntés meghozatalakor a Monetáris Tanács figyelembe vette azt is, hogy a legtöbb esetben hétfői napra esnek olyan rendszeres külföldi találkozók - többek között az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Fizetések bankja bizottsági ülései - melyek a Magyar Nemzeti Bank elnökének vagy alelnökeinek részvételével zajlanak. A Monetáris Tanács azt is figyelembe vette, hogy évente több alkalommal is hétfőre esnek munkaszüneti napok (pl. húsvét, pünkösd)

Az ülésnapok megváltoztatáshoz kapcsolódóan megváltozik a monetáris politikai eszközök tenderezésének időpontja és gyakorlata. Az MNB-kötvény aukciójára, valamint a kéthetes és hat hónapos hiteltenderekre július 1-től szerdai napokon kerül sor.

HOZZÁSZÓLÁSOK