Van gáz

A tavalyi enyhe tél miatt teli gáztárolókkal várhatjuk a telet, a gázszolgáltatók rendelkeznek a hosszú távú ellátáshoz szükséges mennyiséggel.
NAPI, 2007. november 21. szerda, 07:56
Fotó:

A tavalyi enyhe tél miatt tavaszra több gáz maradt a hazai tárolókban, ezért azokat lassabban töltötték fel, s az így keletkezett nyomáskülönbség miatt valamivel több fért a tárolókba: 3,8 milliárd köbméter tényleges gázkészlettel várhattuk a telet. A tárolók feltöltése szeptember végére fejeződött be - mondta lapunknak Kutas István, az E.On Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője. Ami a tárolói felkészülést illeti, ezenkívül is jól állunk, mert az E.On Földgáz Storage októberben 3,5 milliárd köbméterről 3,7 milliárd köbméterre növelte a hazai gáztárolóinak befogadóképességét, ebből 200 millió köbméter stratégiai tartalék. Ezzel együtt októberben sikerült növelni a tárolók kitárolási kapacitását is: a napi maximum 47,5 millió köbméter helyett már 50 millió köbmétert tudnak a hálózatba bocsátani a tárolókból naponta. A napi kitárolási növekmény két nagyváros (például Pécs és Debrecen) háztartásainak ellátáshoz elég egy hidegebb téli napon.
Kutas István szerint megnyugtató, hogy az E.On Földgáz Trade hosszú távú szerződései révén rendelkezik az ellátáshoz szükséges gázmennyiséggel. A tavalyi, a szokásosnál enyhébb télen a fogyasztáscsökkenés az átlagoshoz képest valamivel meghaladta a 10 százalékot, ám nehéz pontos különbséget megállapítani, mivel az enyhe tél egybeesett a gázpiac átalakulásával, így számos új szereplő jelent meg a gázpiacon, valamint az E.On Földgáz Trade is megalapította versenykereskedelmi divízióját, emiatt is nehéz kibogozni a közüzemi fogyasztáscsökkenés okait és mértékét.
Egy hideg téli napon az ország ellátásnak 54 százalékát a föld alatti gáztárolók biztosítják, 37 százalékuk származik importból és mintegy 9 százalék a hazai kitermelés.

HOZZÁSZÓLÁSOK