Van támasza a további drágulásnak

Éves összevetésben közel 12 százalékkal nőtt az ipar belföldi értékesítési árszintje, főként az energia drágulásával összefüggésben.
NAPI Online, 2008. május 30. péntek, 09:17
Fotó:

Az ipar belföldi értékesítési árai 2008. áprilisban az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal, a 2007. áprilisival összehasonlítva 11,8 százalékkal emelkedtek, vagyis gyorsult a drágulás a márciusihoz képest. Az ipari exportértékesítés árai az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbihoz képest 2,6 százalékkal nőttek. Összességében az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva gyakorlatilag nem változtak, az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal magasabbak voltak, szemben a márciusi 5,7 százalékos indexszel - jelentette a KSH.

Belföldön a legnagyobb mértékű árnövekedés (4,9 százalék) ezúttal is a kőolaj-feldolgozás ágazatban következett be, elsősorban a kőolaj és kőolajszármazékok további világpiaci áremelkedésének köszönhetően. A fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása ágazatban folytatódott a feldolgozóipari átlagot meghaladó mértékű áremelkedés (1,8 százalék), ami főként a fémalapanyagok árának további növekedése miatt következett be. A gép, berendezés, valamint a villamos gép, műszer gyártása ágazatban az árak nem, vagy csak csekély mértékben változtak.
Árcsökkenés következett be a vegyi anyag, termék, a bőrtermék, lábbeli, a textília, textiláru gyártása , valamint a fafeldolgozás ágazatokban.
Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban áprilisban 1,1 százalékkal nőttek az árak, ebben döntő szerepe volt a gázárak hatósági árváltozásból adódó 3,9 százalékos átlagos emelkedésének, illetve ezzel összefüggésben a gőz-, melegvízellátás területén mért 1,5 százalékos havi árnövekedésnek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai áprilisban az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal mérséklődtek, 12 havi összehasonlításban 2,6 százalékkal növekedtek. A hazai fizetőeszköz egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 2,4 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 3,9 százalékkal erősödött. A forint 2007. áprilishoz hasonlítva az euróhoz képest 3,2 százalékkal gyengült, a dollárhoz mérten 11,6 százalékkal erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK