Váratlan fordulat az MNB-ben - máris erősödik a forint

A monetáris tanács szerint végig, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni - kommentálta a Portfolio.hu kérdésére a keddi kamatdöntést az MNB. Az újabb nyilatkozatra máris magához tért a forintárfolyam.
Domokos László, 2018. június 19. kedd, 15:53
Fotó: Reuters

Ezzel az MT azt kívánja üzenni, hogy az inflációs célkövetésnél a hangsúly visszahelyeződik az elsődleges cél elérésére és fenntartására - válaszolta a jegybank a portálnak arra a kérdésére, mit jelent az, hogy nagyobb hangsúly helyeződik majd az elsődleges cél elérésére.

Amikor az infláció messze a cél alatt tartózkodott, az MNB más mandátumára is hangsúlyt helyezett. Jelenleg viszont az infláció már közelít az inflációs célhoz, ezért a tanács fókusza visszahelyeződik az elsődleges cél fenntartható elérésére. A testület ezzel azt kívánja üzenni, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása - kommentálta az MNB azt, hogyan befolyásolja a reakcióját a forintárfolyam.

Az MT az inflációs és a reálgazdasági kilátások változásán keresztül értékeli az árfolyam és más tényezők tartós elmozdulásának hatását. Az árfolyam alakulása így csak közvetve, annak az inflációs folyamatokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a tanács helyzetértékelését - írta a jegybank.

A Reuters szerint nem sokkal az első közlemény után egy újabb dokumentumot adott ki az MNB, melyben elmagyarázzák a mai lépéseiket és nyugtatják a piacot.

A kommentárok hatására a forint gyengülése megfordul és az euróval szemben a 325 körüli szintekről három forinttal lejjebb, 322-322,5 forint környékére ugrott.

Az MNB háromkor közzétette a csütörtökön publikálandó új inflációs jelentés makroszámait is. Eszerint a jegybanki stáb úgy látja, hogy a GDP idén 4,4 százalékkal nőhet (a korábbi várakozás 4,2 százalék volt), míg jövőre 3,5 százalékot várnak (ez addigi 3,3 százalék helyett), majd 2020-ra is 0,1 százalékponttal javítottak a prognózison és már 2,8 százalékkal számolnak. Ezzel párhuzamosan is magasabb inflációval számolnak: idén az átlag 2,5 százalék helyett 2,8 százalék lehet, 2019-ben pedig 2,9 százalék helyett már 3,1 százalékot várnak, míg 2020-ban maradt a 3 százalékos prognózis.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.06.20 15:58

@lomb:
Az MNB-nél és általában a jegybanki kommunikációkban minden (!) szónak külön jelentése van és nem híresek arról, hogy könnyen értelmezhető tőmondatok legyenek.
Vagyis megértem, ha nem érted amiről írtál... Segítek:
"A monetáris tanács szerint VÉGIG, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni."
A lényeg az általam kiemelt szó!
Lefordítom Neked:
A korábbi előzetes deklarációval szemben az tervezett időszakon belül (!) szükségessé válhat annak felülvizsgálata. Azaz a jegybank kijelentette, ha kell alapkamat emelési periódusba fordul akár 2020 előtt is! A piacok ettől nyugodtak (?) meg, a jelek szerint egy és csak egy pillanatra, hogy nem hagyja a jegybank magára a forintot. Azóta már ismét kétkedés az úr, most éppen 323,94 Ft egy EUR.
Vagyis a piacnak kevés a szóbeli támogatás, gyakorlati lépést vár.

Szívesen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.06.19 18:35

"Váratlan fordulat az MNB-ben"

Megértem, hogy valami hatásvadász címmel köll eladni a fércmunkát a napi.hu dubajosainak, ám jó lenne, ha legalább a címben megközelítőleg igazat írnának! Nem teszik meg még ezt sem!

A MNB - emlékeim szerint - eleddig azt kommunikálta a "londoni elemzőkkel" összhangban, hogy 2019 végéig, 2020 elejéig folytatható a jelenlegi jegybanki politika. Mit kommunikáltak most? 5x3 - 8x3 hónapon belül nem várható változás.

Kedves napi.hu dubajosai számolni tudnak????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html