Váratlan fordulat - itt az összeomlás újabb forgatókönyve

Előbb léphetnek ki az eurózónából az olaszok, mint a görögök, mert simábban megtehetnék ezt és jobban meg is érné nekik - vélik amerikai kutatók.
NAPI, 2012. július 13. péntek, 14:52
Fotó: Napi.hu

Olaszországot és Írországot erősebb ösztönzők hajtják abba az irányba, hogy feladja a közös európai valutát, mint Görögországot vagy a sokak által emlegetett Németországot - állítja a Bank of America Merrill Lync két devizapiaci szakértője a Bloomberg tudósítása szerint. A költség-haszon elemzésen és játékelméleti számításokon alapuló teória szerint a lényeg az, hogy az eddigi elméletek figyelmen kívül hagyták egy vagy több ország önkéntes kilépésének lehetőségét az eurózónából.

A két szakember olyan megállapításokra jutott, amelyeket azok is érdekesnek találhatnak, akik nem értenek velük egyet. Olaszország, az övezet harmadik legnagyobb gazdasága jóval nagyobb eséllyel tudná rendezett körülmények között - tehát viszonylag elfogadható áldozatok árán - visszavenni nemzeti valutáját, mint Görögország. Cserébe javulna versenyképessége, erősödne gazdasági növekedése és kiegyensúlyozottabbá válna kereskedelmi forgalma, tőkeegyenlege és költségvetése.

A németek ráfáznának

Sok cikk jelent meg arról, hogy a németek milyen jól járnának azzal, ha megszabadulnának a gyenge déli szomszédságtól, és milyen könnyen megtehetnék ezt, ám a BofA elemzői szerint ennek éppen az ellenkezője igaz. Az eurózóna legnagyobb gazdasága nyerné a legkevesebbet a márka visszahozásával: GDP-növekedése lassulna, valószínűleg nőnének hitelfelvételi költségei és romlanának egyensúlyi mutatói. Ausztria, Finnország és Belgium hasonló cipőben jár, mint a németek. A bajban lévő országok közül Spanyolországnak van oka a legkevésbé az euró feladására.

A két stratéga számszerűsíti is eredményeit. Készítettek egy mutatót, amely megmutatja, mennyire rendezetten tudnak kilépni az eurózónából a tagállamok, és hogyan érintené ez gazdasági növekedésüket, kamatterheiket és egyensúlyukat. Írország és Olaszország átlag 3,5 pontot ért el, Görögország 5,3-at, Németország pedig a legmagasabb, 8,5 pontos osztályzatot kapta. Ez esetben a minél kisebb érték jelzi azt, hogy egy országnak jobban megéri az euró feladása.

A megvesztegetés sem segít

Az elemzők játékelméleti kutatása szerint Németország ugyan megpróbálhatná "megvesztegetni" Olaszországot, hogy maradjon az övezetben, s ezzel elkerüljék az azt követő összeomlást, ám ez a képessége korlátozott. Az olaszoknak ugyanis sokkal több okuk van a távozásra, mint a görögöknek, ezért a maradásukért felajánlható kompenzáció túl drágának bizonyulhat Németországnak.

Így aztán Olaszország sokkal vonakodóbban viszonyulna a maradás feltételeinek teljesítésében, mint Görögország. "Ha a megállapításaink helyesnek bizonyulnak, annak már a következő hónapokban negatív hatása lehet a piacokra" - vonják le elemzésük figyelemre méltó végkövetkeztetését a BofA szakértői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2012.07.13 20:20

@Csont: Kínát és Amerikát együtt Chimerica-nak is szokták emlegetni. A kínai központi kormánynak nem sok befolyása van a "végekre", ahol az amik az üzleteiket folytatják évtizedek óta. Kína tehát csak politikai "ellenfele" az USA-nak, igazából a látszat ellenére igen rövid gyeplőn van.
Az euro tényleg kiverte a biztosítékot az USA-ban, de nem értem hogy miért. Ha az EU-t valóban tönkre akarnák tenni, akkor csak hagyniuk kéne az eurót békésen dolgozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csont, 2012.07.13 17:21

@Bhole: Azért, hogy legyen mivel foglalkozni. Az amerikaiak semmit sem oldottak meg. A szar egy részét 2008 után áttolták az EU-ra, mikor segítettek nekik. Most meg az a cél, hogy mással foglalkozzanak, miközben megpróbálják rendbe tenni saját dolgaikat. Tudom, leírtam már korábban is,de ismét megteszem :) 2008-ban azt mondták az USA végérvényesen elvesztette gazdasági vezető szerepét. Most azon dolgoznak, hogy visszavegyék. Az EU-t tönkre kell ehhez tenni, hogy véletlenül se lehessen egy súlycsoport velük. Utána már csak Kína marad. Azt meg majd akkor megpróbálják vagy ideológiai alapon, vagy egyéb módon tönkretenni. Ilyen egyszerű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.07.13 16:50

Nagyon szét akarják verni az eurót, de miért? Érdekes összhang, hogy a Moody's leminősít, a "független" szakértőknek meg már készen is van a cikk, arra, hogy miért kell az olaszoknak kilépniük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2012.07.13 15:52

Mennyit érne egy lira? De szerintem is jobban járnának a kilépéssel, mert folyamatosan nő az államadósságuk az euróval. A németek meg csak gyarmatnak tekintik a déli keleti államokat, tőlünk függ a gazdaságuk. Egyszer mindennek letörik a szarva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html