Váratlan pofon érheti a nyugdíj előtt állókat - mit lehet tenni utólag?

A kilencvenes évek vadkapitalizmusára igencsak jellemző volt, hogy valaki nem volt bejelentve. De máig vannak olyan vállalkozók, akik ilyen "alternatív" módon vállnak versenyképessé. Mit tehet a munkavállaló? Tényleg csak akkor derül ki számára a turpisság, amikor nyugdíjba vonul? A Bankmonitor.hu választ keresett a kérdésekre.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 30. szerda, 08:12
Fotó: Napi.hu

Amennyiben a munkavállaló nem hibázott (volt szerződése, havonta megkapta a bérpapírokat, amiből az derült ki, hogy levonták a járulékokat), akkor hiába nem fizették meg utána a nyugdíjjárulékot, jár neki nyugdíj. Egészen pontosan szolgálati időt szerez. Ugyanis ha nem bizonyítható, hogy levonták a nyugdíjjárulékot, akkor ezt vélelmezni kell egy 1997-es törvény értelmében. A nagy kérdés ezután csak az, hogy pontosan milyen jövedelmet fognak elismerni arra az időre. A szabályozás összetettsége miatt érdemes az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF-et) megkérdezni ilyen esetekben - olvasható a portálon.

Korábbi munkahelyek rendben voltak?

Az ONYF egyik kizárólag elektronikusan (ügyfélkapuval) indítható szolgáltatása a Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés. Ennek keretén belül lehet ellenőrizni, hogy a korábbi munkahelyeink "nem felejtettek-e bejelenteni" minket. Amennyiben hiányosak, vagy tévesek az adatok, akkor kérhető az adatok javítása, törlése.

Természetesen a régi munkahelyek esetében sok esetben kell valamilyen bizonyíték arra, hogy mi valóban ott, és annyiért dolgoztunk. Ez három módon bizonyítható:

  • foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással) vagy hiteles másolatával (fizetési papírok), vagy
  • a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással (később kikért igazolások), vagy
  • egyéb hitelt érdemlő módon (minden, amit elfogad az ONYF).

A Bankmonitor.hu szerint fontos megemlíteni, hogy az 1998. január 1. napját megelőző munkahelyeknél a 1997. december 31-én hatályos jogszabályok alapján kell szolgálati időt számítani.

Ha kétségeink támadnának, hogy a valóban be vagyunk-e jelentve, akkor azt érdemes minél hamarabb letisztázni. Amennyiben egy régi munkahelyünk esetében ébrednek kétségek, akkor viszont érdemes élni az adategyeztetéssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK