Varga: megvan az esély, hogy elérjük az EU színvonalát

Magyarország kiszámítható és stabil gazdaságpolitikát követ, így vonzó befektetési környezetet kínál a tőkének - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Groupama Biztosító konferenciáján tartott előadásában az MTI szerint.
Domokos Erika, 2018. november 16. péntek, 16:24
Fotó: Napi.hu - Földi D. Attila

A magyar gazdaságpolitika jelentős köztehercsökkenést tesz lehetővé, ami együtt jár a tőkebefektetések vonzásával, valamint a munkavállalók számára fontos bérfelzárkóztatással. A pénzügyminiszter jelentős döntésnek nevezte, hogy Magyarország a rendelkezésre álló uniós források nagy részét gazdaságfejlesztésre fordítja.

A magyar gazdaság növekedése megadja a lakosságnak és az itt működő vállalatoknak a lehetőséget, hogy felzárkózási pályát követhessenek. Az elmúlt évek gazdaságpolitikai intézkedései megalapozták a gazdasági növekedés fennmaradását - véli Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a célok között említette, hogy Magyarország az Európai Unió átlagos, egy főre jutó vásárlóerő-paritáson számított színvonalát elérje, illetve meg is haladja, amihez véleménye szerint a gazdasági növekedés megteremtette az esélyt. Az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal bővült a magyar gazdaság teljesítménye. Erre szükség is van a komoly hazai fejlesztési tervek megvalósításához - mondta a miniszter.

Kopogtat az új válság?

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy Magyarország nem tud elszakadni legfontosabb piacai növekedési fázisaitól, a magyar export 75 százaléka az Európai Unióba irányul, a legfontosabb partnerek közé tartozik Németország, Ausztria, Franciaország és az Egyesült Királyság.

A pénzügyminiszter elmondta: az állami mellett a magánszektor beruházásai is megélénkültek, és Magyarország arra törekszik, hogy 20 százalék fölötti beruházási rátát tudjon elérni a következő években. Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes beruházni egy növekvő gazdaságban, ahol jobbak a profitkilátások.

Varga Mihály kitért arra, hogy sokan emlegetik a következő gazdasági válság közeledését. A banki mérlegek ma sokkal letisztultabbak, az új szabályok biztonságosabbá teszik a banki működést, pénzügyi oldalról kevésbé látszik válság, ugyanakkor új típusú, főleg kereskedelmi összeütközések vannak a világgazdaságban, amelyek hatásaival Európában, illetve Magyarországon is számolni kell.

A pénzügyminiszter szerint jelentősen javult Magyarország külső megítélése, a hitelminősítők sorra egyre kedvezőbb minősítést adnak. Fontos szempontnak nevezte a piaci szereplők bizalmát, amit meglátása szerint jeleznek a sikeres magyar állampapír aukciók és kötvényértékesítések is.

Az inflációs nem probléma, dolgozzanak a nők és a nyugdíjasok!

A szeptemberi 3,8 százalékos éves fogyasztóiár-emelkedés kissé meghaladta a várakozásokat, az infláció újra megjelenik, de ez a monetáris politika lehetőségeit nem változtatta meg jelentősen. "Három százalék körüli inflációval egy gazdaság kényelmesen együtt tud élni, ez nem jelent problémát".

A foglalkoztatást említve kiemelte: a munkanélküliség 3,6 százalékos Magyarországon, míg 2010-ben 12 százalékos volt, és az akkori 3,7 millió után most csaknem 4,5 millióan dolgoznak. Új kihívásként értékelte a néhány ágazatban megjelent munkaerőhiányt, ugyanakkor elmondta, van még tartalék a munkanélküliek átképzésében, a nők és a idősebb generáció foglalkoztatásában, illetve a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra segítésében.

A miniszter az adókról szólva kitért arra: Magyarországon a közösségi szükségletek ellátását az állam döntően a fogyasztási típusú adókból finanszírozza, a jövedelemhez, illetve a munkához kapcsolódó adók, járulékok mértékét ugyanakkor csökkenti a kormányzat. A társasági adó Magyarországon a legalacsonyabb, 9 százalékos az adómérték.

Varga Mihály arra is felhívta a figyelmet előadásában, hogy a magyar államháztartás hiányát sikerült jelentősen csökkenteni, az uniós elvárásoknak megfelelően 3 százalék alatt van. A kormányzat célja az, hogy az államháztartás teljesen egyensúlyba kerüljön - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2018.11.17 00:01

P=10^-99999999999999999999999999999999999999
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.16 22:55

@egyiksem: igen. A tolvaj boxos király és mutyibandája már elérte az EU-s életszínvonalat. Mi, többiek, meg a bangladesit.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyiksem, 2018.11.16 22:35

Ja 28-29 éve ezzel jön az aktuális kormány, de csak magatokat hoztátok fel az EU szintjére mondjuk azt a 2010-es választások után 2 nappal, menjél inkább sportolj a szolibarna törpével ?????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.16 19:06

Vargával eddig nem nagyon volt bajom, de az utóbbi pár napban kiakasztott.
Nem tudom, hogy kényszerből akar megfelelni a nagyvezírnek, vagy tényleg komolyan gondolja amiket beszél.
Az adózásról:
"A társasági adó Magyarországon a legalacsonyabb, 9 százalékos az adómérték."
Ettől még nem kell olvadni, ugyanis ebben a qrva országban már semmit nem lehet leírni, míg kint minden vállalkozással összefüggő kiadást lehet. Így a magasabb adókulcs mégis kisebb adót eredményez.
A másik, hogy hiába alacsonyabb ez az adó, nincs hozzá még másik 53.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.16 18:41

Ja, az "esély" az már 30 éve megvan, valahogy mégsem az EU-hoz, hanem Bangladeshez közeledünk csak.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html