Elkészült a gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése, ez a miniszterelnöknél van - mondta Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár sajtótájékoztatóján.

A jelentésnek - amelyet nyilvánosságra hoznak a https://www.economx.hu - a végkicsengése, hogy a magyar gazdaság rosszabb helyzetben van annál, amit a Bajnai-kormány állított, de a négy évvel korábbi helyzethez képest is. Varga elmondása szerint jelentés összefoglaló része szerint a szegénység nőtt, az emberek egészségügyi állapota rossz, az államadósság meghaladja a GDP 80 százalékát - ez a következménye az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikának.


Varga szerint a bizottság 63 olyan tételt talált, amely az idei vagy épp a jövő évi költségvetést terhelik - ám a Bajnai-kormány nem hozta tudomásukra. A legnagyobb tétel az adóbevételek elmaradása - ahol jelentős „túltervezés történt". A társasági adót 50, a szja-t 40, a jövedéki adóbevételeket pedig tíz milliárd forinttal tervezték túl - mondta Varga Mihály. A közlekedési vállatok többletfinanszírozási igényére sem volt fedezet . De az új kormánynak ennek ellenére foglalkozni kell a Malév, a MÁV adósságainak rendezésével - ez több tíz milliárd forintos tételt jelenthet.

A következő években a GDP 2,2-2,5 százalékára rúgó konszolidációra szorulhatnak az állami cégek és intézmények - mondta az államtitkár.

Varga szerint a külügy fejezetéből hat milliárd forint hiányzik a nemzetközi szervezetek tagdíjának rendezésére - amit nem tervezett meg az előző kormány. Varga szerint a Vértesi Erőmű ügyeinek rendezése is 25-30 milliárd forintba kerülhet - erre a célra sem képzett tartalékot a Bajnai-kormány.

A bizottság által feltárt csontvázak a hiányt a GDP 1,6 százalékkal emelték volna, ám a bevételi intézkedések és a kiadáscsökkentések következtében a 3,8 százalékos hiányél mégis tartható lesz. 2011-ben a hiány ennélkisebb _ három százalék körüli lesz - az sem kizárt, hogy ennél alacsonyabb - mondta Varga.