Annak a csapatnak volt nyolc éve. Látjuk, hogy ugyanazok a szereplők vannak, mint akik 2010-ig elrontották. (...) Nekik volt nyolc évük, mi négy év alatt eddig jutottunk el - mondta a fideszes politikus a szombaton a Hír Tv-ben.

Szerint megállt az adósság növekedése

A nemzetgazdasági miniszter szerint az államadósság nemcsak csökkent az utóbbi négy évben - a 2010-es a GDP arányában 83-ról 79 százalékra -, hanem szerkezete is átalakult, és 41 százalékra csökkent a devizaadósság aránya. Ahhoz, hogy az idén a lejáró adósság egy részét visszafizesse Magyarország, egy részét pedig megújítsa, az év elején részben devizaforrást von be, és ebből finanszírozza az év további részében felmerülő adósságokat, másrészt a forintpiacokról is nagyobb arányban vonnak be forrást. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. hárommilliárd dollár összegben bocsátott ki 5 és 10 éves futamidejű kötvényt március 18-án - magyarázta a tárcavezető.

Az adósság növekedése tehát megállt, emellett pedig az állami vagyon is gyarapodott - elég csak a gáztározókra vagy a Mol-részvények visszavásárlására gondolni -, a gazdaság elkezdett növekedni, Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelt, és a kormány tartósan 3 százalék alatt tartotta az államháztartási hiányt.

A közmunkások bére alacsony marad

Arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy a közmunkások magasabb bért kapjanak a következő ciklusban, azt felelte: az a két alapvetés, miszerint a közmunkásoknak a segélynél magasabb, de a piaci minimálbérnél alacsonyabb bért kell kapniuk, nem változik, és reményei szerint a képzéseknek köszönhetően nő a piaci alapon munkát találók aránya a közfoglalkoztatásban részt vevők között.

Arra a kérdésre, hogy a minimálbér emelésére lát-e további reális lehetőséget, a miniszter azt válaszolta: az a helyes, ha ez a bér tovább nő.

Tovább nőhetnek a fogyasztási adók

Az adórendszerben a hangsúly továbbra is a fogyasztási típusú adók felé tolódna el. Véleménye szerint jelenleg nem látszik az a forrás, amellyel egy egykulcsos, egyszámjegyű személyi jövedelemadó által okozott, mintegy 500 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést pótolni lehetne. Legkorábban 2014 őszén lesz arra lehetőség, hogy erről érdemi vita kezdődjön - ismételte meg sokadjára.

És a rezsiharc?

A Fidesz alelnöke szerint az energiaszolgáltató cégek közgyűlései alapján úgy tűnik, "mintha nem is történt volna rezsicsökkenés", mivel a cégek ugyanannyi vagy egyes esetekben magasabb osztalékokat fizetnek ki, mint egy vagy két éve. Ezek alapján van tere annak, hogy az idénre tervezett három rezsicsökkentő lépés is megvalósuljon - jelentette ki Varga.