Varga a saját lábára állítaná a magyar gazdaságot

A nemzetgazdasági miniszter szerint az elkövetkező időszakban egyre inkább a saját, belső források felé kell fordulni, ezeket kell használni a gazdaság növekedéséhez. Varga Mihály a tusnádfürdői szabadegyetem csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén azt mondta: örülnek, ha kapnak külső, uniós támogatást, de ezek kötött források.
MTI, 2016. július 21. csütörtök, 15:23
Fotó: Napi.hu

A miniszter szerint jelenleg a bruttó hazai terméknek a 6 százalékát adják uniós fejlesztési források és 4-4,5 százalékot a hazai belső források. Kitért arra, hogy a kormány iparfejlesztési, elektro-mobilitást segítő programot fogadott el, sokat várnak az otthonteremtési programtól, s komoly forrásokat szánnak a turizmus fejlesztésére. Az uniós támogatásból kiszorult, de fejleszteni kívánó cégeknek indították el a nagyvállalati beruházási programot, amelynek első eredményei nagyon kedvezőek, több mint 500 új munkahelyet hoztak létre - közölte Varga.

A magyar gazdaságpolitika tudatosan törekszik arra, hogy az adósságot csökkentse, egyre kisebb legyen az államháztartás hiánya, és a bevételek is beérkezzenek az államháztartásba. Kitért arra is, hogy Magyarországon az államadósság mértéke a bruttó hazai termék (GDP) 80 százaléka felett volt 2010-ben, most 75 százalék, jövőre pedig tovább csökkentenék az arányt. "Jelentős eredmény, hogy egyre kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a külföldi hitelezőknek" - hangsúlyozta a miniszter.

Az adókat csökkenteni kell, jövőre mérséklődik az internet, az éttermi szolgáltatások és az alapvető élelmiszerek áfa kulcsa - emelte ki a miniszter.

Szatmáry Kristóf miniszteri biztos arra mutatott rá, hogy az uniós források döntő jelentőségűek voltak a magyarországi és az erdélyi fejlesztéseknél. Ugyanakkor fel kell tenni a kérdést, ha egyszer kizárólag hazai forrásból kell a gazdaságfejlesztést menedzselni, vajon milyen lehetőségek lesznek.

Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke azt mondta: az anyaország gazdasága olyan fejlődési fázisba lépett, hogy a belső pénzügyi egyensúly megteremtése után a határon túli közösségek támogatására is van forrás. Példaként hozta a délvidéki, és kárpátaljai fejlesztési programokat, majd reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb Erdélyre is sor kerül. Fontos, hogy az erdélyi magyarság a szülőföldjén maradva fejlődhessen és ne vándoroljon el - hangsúlyozta.

Az uniós források lehívásában Románia nem áll túl jól, noha elég nagy keret állna rendelkezésre fejlesztésekre - emelte ki. Szólt arról is, hogy még mindig nehéz a megfelelő önrészt biztosítani, különösen a kis- és középvállalkozásoknak (kkv).

Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója arról beszélt, hogy Románia nem szeret eladósodni, ezt a román kormányok "tartják" is, adósság rátája a legalacsonyabbak között van Európában. Ehhez szükség van ugyanakkor egy nagyon erős pénzügyi szektorra is. Úgy vélekedett, ha az adózási fegyelem javulna, Romániában is lehetnének alacsonyabbak az adók.

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora kiemelte: Románia az első negyedévben az unió legnagyobb gazdasági növekedését tudta felmutatni. Ugyanakkor az elmúlt öt évben a kkv-knak csupán a 10 százaléka tudott növekedni. Úgy vélekedett, Székelyföldön sokszor "maga az ötlet" hiányzik.

Polacsek Csaba, PriceWaterhouseCoopers igazgatója azt mondta pénz, hitel van, a bankok "úsznak" a forrásban. Befektetésre váró tőke is bőven rendelkezésre áll, ugyanakkor nincs megfelelő projekt. Ennek okát a megfelelően képzett munkaerő hiányában látta.

Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója rámutatott: olyan likviditásbővítés történt, hogy kétszer-háromszor több forrás van most a gazdaságban világszerte, mint a válság előtt. Véleménye szerint elérhető és hatékony forrásokat kell biztosítania az államnak, de figyelni kell arra is, hogy a vállalkozásoknak küzdeniük kelljen a növekedésért, és ne kényelmesedjenek el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ditel, 2016.07.23 08:44

Misi te észlény!
Menj ki Dél-Koreába.
Nézd meg mi van kint.
Kérdezd meg őket!
Hogy csináltak?
40 évvel ezelőtt éhezett a nép és ma egyike leggazdagabb ország a világon.

- multikat szeretik, nem szidják mint ti.
- multikon nőtt ki a saját iparuk.
Multiknak bedolgozó koreai cégeket támogatta az állam, és nem haveri cégeket, akik nem termelnek semmit exportra, nem képesek minőségi munkát végzeni, nincs technológiájuk, ezek a fideszes orbáni cégek.
Koreában a multiknak bedolgozó cégekből nőtt ki a koreai ipar!
- oktatásra folyamatosan GDP 6-7% költi a koreai állam.
Fideszeseknél csökken az oktatásra szánt pénz GDP-hez képest, ma 3-4%
-Koreában mindenki tud angolul.
Kötelező a sulikban az angol oktatás. Mi az Unióban utolsó helyen állunk nyelvtudásban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2016.07.23 08:16

@pro libertate: "akkor mennyi a magyar gazdaság "saját" teljesítménye...
Aztán esetleg kifejthetnéd azt is, hogy miért annyi amennyi.

Nem a saját gondolatom, de kénytelen vagyok elismerni, hogy a Misi gyerek tényleg egy volt szocialista TSZ könyvelő szintjén áll.
Ott, ha nem jött össze valamely nagy ívű terv, az állam a zsebbe nyúlt, jött a szanálás, a könyvelő maradt, hogy újabb nagy dobásokkal rukkoljon elő:)))

A gond jelenleg mindössze annyi, hogy úgy néz ki, most már nem igen találni olyanokat akik állnák a számlát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2016.07.23 06:08

Azt is elmagyarázhatná, hogy ha a magyar állam felszívja az itthon keletkezett megtakarításokat akkor mi lesz az a hazai forrás amiből saját lábra áll a gazdaság?
Kinyom még 1000 milliárdot az MNB a gazdaság felpörgetésére az adófizetők pénzéből a sleppnek?
Ha nem tünt volna fel Misi jóformán az a cég működik Orbanisztánban amelyiknek
külföldi tulaja van ,
élvezi a PÁRT támogatását EU és állami támogatások elnyerésében
A G nap előtt simicskáé G nap után mészárosé van-volt-lesz

A többi menekül a bandátok elől és/vagy kivár még eltüntök végleg a süllyesztőben/börtönben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.07.21 20:41

Misikém. Azt magyarázd már el a magad igazmondó módján, hogy ha egy évben a magyar gazdaságba 6 GDP% forrás érkezik az EU-ból és még az állam is hozzátesz 4-4,5 %-ot (eladósodásból, pénzrontásból), aztán ezekkel produkál a gazdaság 3 % növekedést - akkor mennyi az adott évben a magyar gazdaság "saját" teljesítménye...

Aztán esetleg kifejthetnéd azt is, hogy miért annyi amennyi.

Persze azoknak, akik szerint a GDP az állam jövedelme, bármilyen "magyarázat" jó lesz... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html