A magyar kormány nem valaki vagy valami ellen, hanem azon célokért harcol, amelyeket a kormányváltáskor meghirdetett annak érdekében, hogy hazánk újra a régió egyik legélhetőbb, legversenyképesebb országa legyen - írta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Vadai Ágnes ellenzéki országgyűlési képviselő írásos kérdésére adott válaszában. A honanya azt kérdezte ugyanis, hogy a kabinet miért háborúzik valaki vagy valami ellen folyamatosan itthon és külföldön. A tárcavezető szerint amit Vadai háborúnak vél, az nem más, mint a közös érdekeinkért való következetes kiállás, amely a 2002 és 2010 közötti idő szakban nem volt a hazai politikai gondolkodás sajátja. Varga értelmezésében 2010-ben egy olyan erős Magyarország megteremtéséhez kezdtek hozzá, ahol a magyar emberekre senki sem kényszerítheti rá mások érdekeit.

Brüsszel még sosem találta el a magyar áht-hiányt

A politikus szerint az Orbán-kabinet eddigi munkássága, az eddig elért eredményei alapján mindenképpen győzelemnek lehet tekinteni. Értelmezésében a haszonáldozat, amelyet a lakosság, valamint a gazdasági szereplők hoztak a sikerek elérése érdekében nem más, mint annak az illúziónak az elvesztése, hogy a stabil pénzügyi és fiskális háttér nélküli, hitelre alapozott látszatnövekedés hosszú távú és fenntartható gazdasági fejlődéshez és ezzel együtt növekvő jóléthez vezethet. A kabinet a hivatalba lépésekor szakított ezzel a hibás feltevéssel és célkitűzésként a valóban fenntartható gazdasági növekedés megteremtéséhez szükséges stabil pénzügyi háttér megteremtése mellett a foglalkoztatottság növekedését, illetve ezzel együtt a gazdaság fenntartható növekedési pályára állítását jelölte ki.

Az elmúlt két és fél évben meghozott intézkedéseinknek köszönhetően csökkenő pályára állítottuk az államadósságot, valamint 2011 után 2012-ben és 2013-ban is biztosítottuk, hogy Magyarország tartani tudja a GDP 3 százaléka alatti hiányszintet. Ezen nem változtat az sem, hogy az Európai Bizottság bevallottan hiányos és részinformációkra alapozó előrejelzése - amely még soha nem tudta hitelesen előre jelezni a magyar költségvetési hiányt - mást mutat - tett egy oldalvágást a nemrégiben kinevezett miniszter, aki szerint a kormányban töretlen célja, hogy idén is 3 százalék alatt tartsa a költségvetés hiányát. A pozitív pénzügyi folyamatok eredményeképpen a külföldi befektetők bizalma is visszatért Magyarország iránt, amit jelez a közelmúltban lezajlott sikeres dollárkötvény kibocsátás is. Ezzel az ország jelentős lépést tett a korábban elvesztett pénzügyi függőségünk visszanyerése felé - fogalmazott Varga.

Senkit sem akartak az út szélén hagyni

Vadai kérdésének második részében a szegény emberekkel kapcsolatos intézkedéseket, illetve azok hiányát kérte számon. A miniszter erre úgy válaszolt, hogy közölte: a kormány hivatalba lépésekor ígéretet tett arra, hogy senkit nem hagy az út szélén. Eddigi intézkedéseink során ezt az elvet, úgy gondolom, lehetőségeinkhez mérten maradéktalanul érvényesítettük - írta a tárcavezető. Érvei közöt szerepel hogy a minimálbér összege a kormányváltáskori 78 ezer forintról 98 ezer forintra nőtt, miközben a 2012-ben 21 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett bérkompenzációs pályázat 450-600 ezer ember 2-3 százalékos bérkiegészítéséhez adott támogatást, továbbá a mélyszegénységben élők helyzetének javítására a kormány évi 980 milliárd forint alanyi jogon járó támogatást és 222 milliárd forint, mérlegelési jogkörben adható összeget fordít.