Varga: így forintosítják az autó- és személyi hiteleket (bő)

Fontos bejelentést tett a deviza alapú autóhitelesek és személyi kölcsönnel rendelkezők számára Varga Mihály. Jön itt is a forintosítás.
MTI, 2015. augusztus 19. szerda, 12:45
Fotó: Napi.hu

Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással (azaz jóváírással) forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam - 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank - alapján jóváírást kapnak az ügyfelek, vagyis végső soron ott tartanak majd, mintha az utóbbi, alacsonyabb kurzuson forintosítottak volna. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

A mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon.

A december 1-jével hatályos forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is.

A megállapodás része a fogyasztói deviza és deviza alapú nem-jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelek, ideértve a lízinget is. A forintosítás nem terjed ki a deviza értékpapír-fedezetű hitelekre, a deviza hitelkártyákra és a deviza folyószámlahitelekre.

A forintosítás nem kötelező: ha valaki nem kíván élni vele, akkor 30 napon belül válaszolnia kell a bankja által kiküldött levélre - a levelek postázása december 15-től kezdődhet meg. Ha az ügyfél nem válaszol 30 napon belül, a hitelét automatikusan forintosítják.

Az MNB ennek kapcsán közölte: biztosítja a devizamennyiséget az átváltáshoz - csakúgy, mint korábban a lakáshitelek forintosításánál -, erről pedig megállapodást kötöttek a Magyar Bankszövetséggel. E megállapodás értelmében az MNB rendelkezésre bocsátja a forintosításhoz szükséges svájci frank mennyiséget. A jegybank az első tenderét 2015. augusztus 24-én tartja, ahol a partnerbankok a szükséges svájci frank mennyiségét a tender időpontjában elérhető legutolsó hivatalos MNB árfolyamon tudják beszerezni. A Bankszövetség a megállapodás keretében vállalta, hogy tagjai a megmaradt devizahitelek forintra váltásából adódó fedezeti (devizavételi) igényüket az MNB tenderein elégítik ki. A jegybank aláhúzta: a program nem veszélyezteti a jegybanki tartalék-megfelelést, a tartalékszint kielégítő, míg a szóban forgó devizahitel-állomány nem tekinthető jelentős nagyságúnak, ugyanis az a forintosítás és elszámolás nyomán kivezetett deviza jelzálog-hitelállomány mindössze tizedének felel meg.

A személyi devizahitel állomány 2009-ben még 300 milliárd forint volt, ami 2015 első negyedévére 18 milliárd forintra csökkent, a gépjármű devizahitelek nagysága 2009-ben 340 milliárd forintot tettek ki, ez 2015 első negyedévében 280 milliárd forintra mérséklődött. A gépjármű devizahitelesek között mintegy 300 ezer olyan adós van, akinek jelzálog devizahitele is volt. A jelzálog alapú lakáscélú devizahitelek, valamint a gépjármű- és a személyi devizahitelek esetében összességében 1031 milliárd forinttal tudták segíteni a magyar családokat - mondta Varga.

A jegybankkal és a bankszövetséggel kötött megállapodásban rögzítették továbbá azt is, hogy a kamat nem emelkedik, a jogszabályi változásról októbertől tájékoztató kampányt indítanak, december elsejéig kell a pénzintézeteknek elszámolniuk, és december 15-től postázzák a forintosításról szóló tájékoztatást az ügyfélnek, akinek 30 nap áll rendelkezésre az ajánlat mérlegelésére. Az ügyfél döntése önkéntes, maradhat a devizahitelnél is, viszont passzív beleegyezést jelent, ha nem válaszol a banki értesítésre - mondta a miniszter.

A nem élő személyi- és gépjármű deviza hitelszerződések esetében is kötelező a bankoknak ajánlatot tenni a forintosításra, az ügyfélnek itt is 30 nap áll rendelkezésre a váltás mérlegelésére. Az elszámolást a bankok intézik, adókedvezmény formájában írják le az állami támogatást.

A miniszter szerint a devizahitelesek segítését mindenképpen szakaszolni kellett, az állam és a bankrendszer lépésről lépésre tudta felmérni a lehetőséget, az elmúlt hónapok folyamatai megerősítették a kormányt abban, hogy a lakás mellett a gépjármű és a személyi devizahitelek kivezetésére is sort kell keríteni. A mostani intézkedés a lízinget is érinti - mondta Varga.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2015.08.19 14:50

@Bulemia: Amit kívánsz azzal egyenlő amit én írtam. :)
Éhen halnának ha nem lennének "előnyök". :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.19 14:43

@ptiszai: Miért mindegyik?
Nem kívánok neki ilyet, amit igen: éljenek egy rendes, tisztességes, számukra azonban semmilyen előnyt nem biztosító országban.
Szörnyű sors!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.08.19 14:36

Szomorú.
Megint az adófizetők szívják meg.Lakás csak csak, de autó?
Aki nem vett autót anno jól megszívta.
Dögöljön meg az összes fideszes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.19 13:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.08.19 13:47

Piaci árfolamon. Így helyes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html