Az adósságcsökkentés, a deficitcsökkentés, hiánycsökkentés kérdésben a piac kezdi elhinni azt, amit a kormány mond, azaz azt, hogy ez - a munkahelyteremtés mellett - a kabinet elsőszámú prioritása - mondta Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Napi Gazdaság mai makrogazdasági konferenciáján. Az S&P leminősítése kapcsán kijelentette: amikor a londoni elemzők is megkérdőjelezik a döntést, akkor a kormány is mondhatja, hogy kissé talán elhamarkodott volt ez a lépés. Elismerte, hogy a Fed és az ECB intézkedései nyomán megnövekedett likviditás is segített abban, hogy Magyarország iránt barátságosabbá vált a piac, a feszültségek csökkentek.

Fejlettségünket tekintve nagyjából azonos szinten vagyunk a közép-európai országokkal, ám az eladósodottság alapján kilógunk a sorból, inkább Portugáliához vagyunk közelebb. Ezért az állam nem tud olyan módon a magánszektor, azaz a vállalatok és a lakosság adósságai mögé állni, mint másutt - Németország például könnyen megtehette hogy a nehéz helyzetben lévő magánbankoknak tudott segíteni. Vissza kell állítanunk az egyenletes lefutású hiányszerkezetet, ami a piaci bizalmat is alá tudja támasztani - utalt Varga a piacokat általában izgalomba hozó, év eleji, időarányosnál jóval magasabb deficitszámokra.

Nem lesz könnyű év

A 2013-as kilátások kapcsán elmondta: összességében a jövő év picit kedvezőbb lesz, mint a 2012-es, bár nem lesz könnyű év. Lehet, hogy a kormánynak kell majd még azonnali döntéseket hoznia, de kellő tartalékokat hoztak létre.

Kifejtette: együtt mozgunk a német gazdasággal, ám a növekedési ütemek közti kapcsolat korábban lazult, ami súlyos, eladósodottsággal járó gazdasági tévút következménye volt 2006 előtt. Ezt követően zárult az olló. Ez abból a szempontból rossz hír, hogy az utóbbi hónapokban romlottak a német gazdaság kilátásai - ezért nyúlt hozzá a kormány a makrogazdasági prognózishoz.

Ami a munkaerőpiacot illeti: Csehországban 1,1 millióval többen dolgoznak, mint Magyarországon, ezért alapvető érdekünk, hogy az államháztartási konszolidáció után a foglalkoztatás növelésére kell koncentrálni - fogalmazott Varga. Hozzátette: a munkahelyvédelmi akcióterv adó- és járulékoldalról ösztönzi a foglalkoztatást.

Kép: Napi Gazdaság, Dömötör Csaba

A beruházások visszaesése és a hitelek leépülése közötti kapcsolat kapcsán elmondta: a 2004-2008 közötti hitelboom és a 170 százalék feletti hitel/betét arány bőven meghaladta a régiós átlagot. A hitel/betét mutató leépülését a kormány fékezni kívánja, ezt szolgálja, hogy a beruházási hitelezéssel csökkenthetik adójukat a bankok. Elismerte: beruházási rátánk a régió legalacsonyabbja, így a következő hónapok legfontosabb eleme, hogy a csökkenést megpróbálják megfordítani. Forrásaink szűkösek, bár az Eximbank kötvénykibocsátása sikeres volt, a vártnál jobb hozamszinttel - ezzel javítható a beruházások finanszírozása. Az utolsó hónapokban a gépberuházások növekedése is reményre adhat okot - fogalmazott.

Az ördög nem alszik, de jó pályán haldunk

Hangsúlyozta, nem látja, hogy 2013 első felében a lejáró adósságok finanszírozásában gond lehetne. Sőt, a magyar gazdaság 2013-ban államháztartási oldalról mindenképpen finanszírozható marad. A monetáris környezetnek köszönhetően megoldott az év eleji finanszírozás is, bár nagy lejáratok lesznek. Persze az ördög nem alszik, de a magyar gazdaság olyan pályán van, ami a piacok számára is elfogadható - hangsúlyozta Varga.

Az IMF tárgyalásokkal kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy a tárgyalások jelenleg az egyeztetési szakaszban vannak, bár hivatalos tárgyalások még nincsenek. A Valutaalap majd értékeli a jövő évi költségvetést, aminek végszavazása megtörténhet egy héten belül. Vagyis idén hivatalos tárgyalások már nem lesznek, de január 14-én jön a delegáció, akkor tudunk beszélni a tárgyalások esetleges pozitív lezárásáról is - emelte ki Varga. Amíg van esély a józan kompromisszumra, addig az egyeztetéseket folytatni kell.

Az Eximbank kibocsátás a várakozáshoz képest pozitív volt. Kaptunk olyan intézményi visszajelzést, hogy már nem csak IMF-megállapodás mellett hajlandóak beszállni a finanszírozásba. Az ÁKK tesztelni is fogja jövőre a piacot, ami konkrét formát is ölthet.