Varga megmondta, mikor lehet döntés a devizahitelesek ügyében

Varga Mihály szerint tartható lesz a 2014-es költségvetés, ha a külső feltételekben nem következik be jelentős romlás. Kedvezőnek tartja, hogy a gazdasági növekedést már nemcsak az export, hanem a lakossági fogyasztás növekedése is ösztönzi, miközben a megtakarítások is gyarapodnak.
MTI, 2014. január 9. csütörtök, 21:32
Fotó: Napi.hu

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy helyesnek tartja a kormány által követett adópolitikát, amely inkább a fogyasztási típusú adókra helyezi a súlyt, miközben csökkenti a munkából származó jövedelmek közterheit.
Az egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetéséről szerinte először 2014 őszén lehet komolyan elgondolkodni, és 2015-ben vagy 2016-ban válhat valósággá. Akkorra a gazdasági növekedés megteremtheti a fedezetét annak az 500 milliárd forintos bevételkiesésnek, amivel az intézkedés járna - mondta Varga.

A devizahitelesek ügyében nagy valószínűséggel még a választások előtt döntést hoz a kormány, ha addig megszületik az Európai Bíróság állásfoglalása az árfolyamrésről és az egyoldalú szerződésmódosításról - mondta a miniszter, hozzáfűzve, maga sem értette, miért fordult a Kúria az Európai Bírósághoz.

Lesz újabb ajánlattétel a Raiffeisenre?

Arra kérdésre, a Raiffeisen Bank esetében lesz-e újabb ajánlattétel, kifejtette: abban az esetben, ha valamit egy euróért - 300 forintért - akarnak eladni, biztos, hogy többe kerül majd a leves, mint a hús, vagyis pénzt kell még betenni. Ha pedig egy olyan kisbank vásárol meg egy nagybankot, amelyben állami tulajdon van, az államnak is felelősen kell ezzel a kérdéssel foglalkoznia, és háromszor meg kell gondolnia, hogy az adófizetők pénzéből egy ilyen tranzakcióban részt vesz-e vagy sem - mondta.

Annak firtatására, hogy az állam támogatta volna-e a Széchenyi Bank tulajdonszerzését, azt válaszolta: "ez a helyzet végül nem állt elő, mert úgy döntött az eladó, hogy nem adja el ezt a bankot, tehát szerencsére ebben a kérdésben nem kellett állást foglalnunk". Hangsúlyozta: kizárólag a legnagyobb felelősséggel lehet adófizetői forintokat ilyen célokra költeni. Megjegyezte, a magyar állam éppen most értékesíti 54 százalékos tulajdonrészét a Takarékbankban. Hosszú távon nem is cél, hogy állami tulajdonú bankok jöjjenek létre Magyarországon - fűzte hozzá.

Pénztárgépek: állami támogatás csak meghatározott időre

A pénztárgépekkel kapcsolatban kifejtette: az illetékes munkabizottság csütörtökön ülésezett. Sokféle javaslat volt, ő maga továbbra is azt szeretné, ha a pénztárgép-váltáshoz csak egy meghatározott határidőig járna az állami támogatás, és január 31-éig a rendelkezésre álló pénztárgépeket bekötnék, ugyanis most már több gép van, mint amennyit bekötöttek a kereskedők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drazsen, 2014.01.10 20:37

@menyusp: Te szerencsétlen ! Vajon miért volt a CHF és az EUR alapú hitelének kamata a harmada a HUF-alapú hitelekének, ha nem lett volna mögöttük devizafedezet????
Ezen kívül az emberek nem úgy mentek be a bankba, hogy kellene neki, 28.987,63 CHF, vagy 19.876.54 EUR hitel, hanem kerek Ft-összegek megjelölésével, amit azután a folyósítás napján a bank devizavételi árfolyamon átkonvertált , és azt tartotta nyilván tőketartozásként.

"Hogy a fenébe lehet azonban, hogy én egy peták devizával sem találkoztam? "
Hát azzal fizikailag nem is találkozhattál, mivel a deviza egy külföldi pénznemben nyilvántartott követelés. De "all right"!! Legyen igazad!! Mit csináltál volna , ha a bank nem Ft-ban, hanem devizában folyósít??
- Először is nyitni kellett volna egy , a hitel devizanemével megegyező devizaszámlát, ami újabb költség lett volna. Ráfolyósítja a bank a 28.987,63 CHF, devizát. Mit csináltál volna vele?? Ha éppen Svájcban készültél ingatlant venni , vagy ott valami mást, akkor átutalhattad volna az eladó svájci bankban vezetett bankszámlájára. De gyanítom, hogy a hitelfelvevők 99.99%-a itthon szerette volna hitel összegét felhasználni . És itthon ugye F-ban fizethet csak. Ezért, ha annyira meg akartad szagolni a CHF , vagy EUR bankjegyeket, amikor nyilvánvalóan Ft-ban akarsz valamit vásárolni, akkor a pluszban megnyitott devizaszámládról busás kp-felvételi jutalék ellenében megkaphattad volna a CHF, vagy EUR-bankjegyet. Miután kigyönyörködted magadat benne, valahogy forintra kellett volna váltani. A folyósító banknál?? Vagy a sarki pénzváltónál?? Megint buktál volna, mivel bankjegyet ( készpénzt) valutavételi árfolyamon váltotta volna be akár a bank, akár a sarki pénzváltó, ami rosszabb, mint a devizavételi árfolyam.
Na de most jön a "feketeleves"! Ha de akartad látni a devizát, illetve a valutát, akkor a bank is ezt akarja látni törlesztéskor és nem a Forintodat. Ha külföldön ( Svájcban, vagy EUR-övezeti országban) dolgozol semmi gond, az ott megkeresett pénzt átutalod, vagy befizeted a hitelt folyósító banknál nyitott devizaszámládra. Ha nincs ekkora szerencséd, akkor itthon kell a törlesztőrészletedet - ha már a folyósításkor is ragaszkodtál a devizához , akkor a törlesztéskor is kell - devizában előteremteni. Hogyan? Valutát veszel a banknál, vagy a sarki pénzváltónál valutaeladási árfolyamon, ami rosszabb, mint a banknak a törlesztéskor alkalmazott devizaeladási árfolyam, vagy konverziós megbízást adsz a banknál, hogy a HUF-számládról a törlesztésnek megfelelő összeget vezesse át a devizaszámládra. Ez devizaeladási árfolyamon történik, tehát ugyan ott vagy, mint amikor a HUF-számládról jelenleg is beszedi a bank. Na jó ! Egy előnye lenn, hogy nem vagy kiszolgáltatva a törlesztés napján érvényes banki devizaeladási árfolyamnak, hanem akkor biztosítod a devizaszámládon a megfelelő összeget, amikor jó az árfolyam. Az igaz, hogy az elmúlt 4 évben ritkán megy 242, illetve 298 Ft alá. De ez már a dicső pártunk és kormányunk "érdeme".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.01.10 19:08

Biztos vagyok benne, hogy lesz valamilyen döntés a választás előtt, mert az kampányfogásnak sem lenne utolsó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

biroti3, 2014.01.10 17:41

@menyusp:
"A svájciak biztos nem lesznek elájulva a csányi-felcsúti-patai -féle rohadékoktól, hiszen őket nem vették meg a lopott pénzből, mint az egész magyar rendszerváltó elitet!"

A svájciak?Akik szemrebbenés nélkül elrakták a rabolt náci aranyat?Akik a fél világ maffia pénzét tárolják?
Ember, hol élsz te, a Holdon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2014.01.10 17:13

rákosi mátyás 1947:
Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a nagybankok megint csak visszatértek a harácsoláshoz, olyan óriási kamatot meg részesedést, haszonrészesedést szednek, hogy a rendes kisiparos, kisgazda, kereskedő nem is mer a bankhoz fordulni, vagy ha mégis rászorul, úgy megnyúzzák, hogy munkájának gyümölcse elsősorban a bankokhoz jut. A hároméves terv végrehajtásához ezért a mi véleményünk szerint szükség van arra, hogy először is a Nemzeti Bankot államosítsuk. Azonkívül elvtársaim, az a tapasztalatunk, hogy az ország iparának és kereskedelmének a zöme három nagybank kezében van összpontosulva és ezért javasolni fogjuk, hogy az újjáépítés meggyorsítása céljából államosítsák ezt a három nagybankot is.

Végül elvtársaim, az utóbbi időben azt vesszük észre, hogy az iparcikkek ára már megint emelkedik, pedig az ipari munkások fizetése és a költségek nem emelkedtek. Ebből látni, hogy ami emelkedett, az a spekuláció és a feketézés. Ezen a téren, meg kell vallanom, nem tartottuk meg igéretünket. Mi nagyon sokszor mondtuk, hogy halál a forintrontókra, halál a feketézőkre. Meg kell vallanom, hogy egyetlen feketézőt, egyetlen forintrontót sem juttattunk még kötélre. Most, amikor a hároméves tervet elkezdjük végrehajtani, erre kell gondolni és gondoskodni arról, hogy vaskézzel nyúljunk végre a spekulációhoz, különben megtörténhet,
hogy a magyar nép munkájának verejtékes gyümölcsét jelentékeny részben megint a spekulánsok és csempészek fogják zsebrevágni. Ezért mi követeljük, hogy a hároméves terv egyik főfeladata az legyen, hogy teljes erővel folytassa, fokozza a harcot a reakció ellen, amely gazdasági téren spekulációval, feketézéssel igyekszik aláásni a demokrácia gazdasági alapjait.(...)

Hát kedves elvtársaim, megvigasztalhatok mindenkit, hogy olyan erő nincs Magyarországon, amely a hétszázezer földhözjuttatottól és újgazdától vissza tudná venni a földet és még hozzátehetem, hogy a kormány gondja legalábbis addig, amíg kommunisták ott vannak a kormányban, többek között az lesz, hogy elsősorban az újgazdáknak nyúljunk a hónuk alá és segítsük őket abban, hogy mély gyökeret eresszenek a földbe, amit a demokrácia adott nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

menyusp, 2014.01.10 16:07

Kedves barátaim!
Mint már sokszor mondtam: az ügyünk nem fejeződött be a feljelentés beadásával (még a közösségiével sem), hiszen mindaddig, míg nem győzött az igazság, keresni kell a továbblépés lehetőségeit. 3 napja megtaláltam a következő grádicsot.
Azt mondja a Kúria, és harsogja a Bankszövetség, hogy ez a mi kis forint hitelünk márpedig DEVIZA! Hogy a fenébe lehet azonban, hogy én egy peták devizával sem találkoztam? Engem valahogy nem érdekel a népvakítás a swapról, a befektetésről, a szerencsejátékról, meg a többi mentségkeresésről! Nekem nem kell magyarázat, hogy milyen szándékkal loptak meg!
Jár az agyam: nem elég, hogy forinthitel címén becsaptak, amikor még a forintból is csak max 5% pénz állt a bankok rendelkezésére! Igazságtalanság, hogy azét kell fizetnünk egy magán banknak, ami nincs is neki!
És itt esett le a tantusz! A bankoknak CSAK A MAGYAR JOGI HÁTTÉR fedezete volt a kölcsönök 95 %-ára!
Magyar jogszabállyal azonban NEM LEHET IDEGEN VALUTÁT kibocsátani, mert az pénzhamisítás!
Végiggondoltam, utánanéztem, és feljelentettem a csalókat a Svájci Nagykövetnél, illetve a svájci Államügyésznél!
Lehet, hogy ez lesz az a pont, ahol a csányi -féle rohadékok kezdhetnek spórolni a rácsos linzerre!
Olvassátok el a feljelentésemet, és terjesszétek az emberek között!
A svájciak biztos nem lesznek elájulva a csányi-felcsúti-patai -féle rohadékoktól, hiszen őket nem vették meg a lopott pénzből, mint az egész magyar rendszerváltó elitet! Persze ez is hozza magával a munkát: most azon dolgozom, hogy közöljem a közjegyzői meg a követeléskezelői kamarákkal, hogy amennyiben nem vonják vissza a deviza alapú követeléseiket, úgy őket is feljelentjük a svájci ügyészségnél!
Nem elég, hogy jogalap nélküliek ezek a végrehajtás elrendelések, még pénzhamisító is mindegyik, amelyik nem tudja bizonyítani átvételi bizonylattal, a CHF átvételét!
A svájciaknak aztán hivatkozhat a kamara a Bankszövetség ?szakértői dumáira? - ha nem adtak CHF-ot, akkor milyen alapon követelik meg?
Forintból nem lehet CHF-ot csinálni!
Olvassátok el; gondoljátok végig! Én igyekszem ehhez is praktikus sablont eszkábálni.
Menyus
https://www.facebook.com/groups/devizacsalas/551855434910215/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html