Varga Mihály százmilliárdos megtakarítást talált

A jegybanki kamatcsökkentések miatt olcsóbbá váló adósságfinanszírozás akár százmilliárd forintos megtakarítást is eredményezhet az idei költségvetésben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Gazdasági Rádió "A nap vendége" című műsorában.
MTI-Eco, 2013. június 5. szerda, 19:09

Varga Mihály kiemelte: bízik abban, hogy a költségvetés kamatkiadási alacsonyabbak lehetnek az idei évre tervezettnél. Kiemelte: a költségvetés összeállításánál eredetileg az idei év végéig 4,5 százalékos alapkamattal számoltak, most ehhez képest egy százalékponttal is alacsonyabb lehet az alapkamat szintje, ha a feltételek változatlanul maradnak.

Utalt arra ugyanakkor, hogy nem szeretne beleszólni a monetáris tanács dolgába. A nemzetgazdasági miniszter szerint ott lehet spórolni, ahol az államadósság esetében adósságkiváltásra van lehetőség, vagyis egy lejáró adósság megújítása esetében.

Elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztériumban elkészült egy tízéves adósságfinanszírozási stratégia, mint mondta, "lehetőséget látunk arra, hogy a régebben kötött, nagyon magas, még éppen nem lejáró adósságállományt megújítsuk, és kedvezőbb kamatszintre váltsuk". A megspórolt kamatkiadás elérheti a 100 milliárdos nagyságrendet is - tette hozzá.

Varga Mihály kitért arra: a jegybanki vezetéssel 2-3 hetente egyeztet, "az a lényeg, hogy a legfontosabb gazdaságpolitikai célokban egyetértsünk".

A nemzetgazdasági miniszter a műsorban szólt arról is, hogy az adósságfinanszírozásban megjelentek olyan befektetők - már az elmúlt hónapokban is -, akik keletről érkeztek. "Ha kis mennyiségben is, de vásárolnak magyar állampapírokat, tesztelik a magyar piacot" - fogalmazott miniszter.

Varga Mihály hangsúlyozta: csodát ettől nem szabad várni, 15 év elvesztegetett idejét, rossz gazdaságpolitikai taktikáját, nem lehet 2-3 év alatt helyrehozni. Utalt arra: a korrekció része, hogy kelet felé nyit a gazdaságpolitika.

Az idei költségvetést érintő kockázatok között említette az útdíjból származó bevételeket, illetve azt, hogy a pénztárgépek bekötésének ügyében is két hónapos csúszást próbál behozni a tárca.

Elmondta azt is, hogy az elektronikus útdíj kapcsán a hazai fuvarozókkal olyan megállapodást sikerült aláírni, amely mintegy 15 milliárd forint kompenzációt eredményez számukra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazekg, 2013.06.08 01:00

@Kajan:
"nem igazán saját akaratból módosították"
Kissé fura logikát vélek itt felfedezni. Mi köze van a módosított euróárfolyamnak ahhoz, hogy kinek akaratából módosították? Kérte őket valaki, hogy így csökkentsék az év végi államadósság-mutatót? Vagy hogy így csökkentsék a tervezett kamatkiadásokat? Tegyük fel igen, pedig a kormány nem így akarta.
A kérők ezesetben meghamisíttatták a 2013-as költségvetést, és így már az ő számításaik szerint is meglett a 3% alatti hiány. A kérőkre akár rá is lehet húzni az effajta bűvészkedő hajlamot, de gondoljuk már végig mit jelent ez. Kihozattak egy biztosan 3% alatti számot, így megdícsérhették a kormányt, és kijavasolhatták az államot az edp alól. Valóban ez lenne az érdeke a módosítást kérőknek, hogy lazítsák az ellenőrzésüket?
És mit jelent ez majd zárszámadáskor? Tegyük fel a bűvészkedett kamatkiadási várakozások megdőlése miatt nem sikerül 3% alatt maradni. Ezesetben visszajön az edp, és ráfoghatják a kormányra, hogy még valamit elszúrt év közben. Ez jó propaganda, de valóban megéri egy évnyi ellenőrzés elvesztését? Most tegyük fel azt, hogy hiába a bűvészkedés, 3% alatt marad a hiány, mert a kormány eredeti költségvetése is megfelelően volt tervezve. Miben érintené ez kínosan kormányunkat, mit nyerne ezen a módosítást, a bűvészkedést kérő?

@francois:
"Önmagában a jegybanki alapkamat csökkentés nem garancia arra, hogy az államadósságra fizetendő kamat mértéke is csökken, azt végül a piac dönti el, hogy milyen hozamszinten hajlandó magyar állampapírokat vásárolni."
Ez inkább csak a hosszú papíroknál igaz, azok érzékenyebbek a nemzetközi hangulatra és az országgal szembeni hosszútávú várakozásokra. Az éven belüliek nyilvánvaló okból igen jól követik a jegybanki alapkamatot, mondhatni be is árazzák. Nos, mivel a mostani hozamkörnyezetben piacra dobott hosszú papírok után nem 2013-ban törleszt az ÁKK, az idén lejárókat pedig - ahogy mondtad - már fix hozammal kell majd törleszteni, így ezek pontosan kiszámítható költségként betervezhetők.
A rövid papírok pedig szorosan követik az alapkamatcsökkentést, és akármilyen régóta tartó folyamat is, a végpontját csak a párhuzamos piaci reakciók alapján lehet megjósolni, inflációtól kezdve mindent figyelembe kell venni. Ilyesmit nem lehet pontosan beletervezni a költségvetésbe márciusban. Az az optimizmus viszont engem is zavar, hogy 3 hónappal később abban a pillanatban jobbnak ígérkeznek a dolgok, ezért már rögtön fenik a fogukat, hogy van még mit költeni. Újabb 3 hónap, és megfordulhat az egész. Még messze vagyunk az árazott kamatpálya aljától, elég ha csak 1%-kal korábban meg kell állni.
Másrészt most így utánaszámolva... Nem tudom milyen kamatpályát vízionálnak az NGM-ben, de még egy decemberre 3%-ra csökkenő alapkamatnak sem akkora a közvetlen hatása, hogy az állampapírpiacon még az idén 100 milliárdot meg lehessen spórolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.06.07 17:54

Tényként kezelhetjük talán, hogy ez a mostani árvíz, sajnos, sokat el fog vinni ebből a "talált pénzből".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2013.06.07 17:44

@Kajan:
Egy kormányon lévő politikus hivatalból optimista kell legyen, ami gyakran nagy melléfogást hoz a tervszámokban (lásd: a lovasberényi kormányülés utáni sajtótájékoztató, ahol 2012-re még 2%-os GDP növekedést terveztek, de szerettek volna inkább 2,8%-ot, a valóság pedig -1,7% lett; http://www.portfolio.hu/gazdasag/igy_igazodik_a_kormany_a_valosaghoz.154925.html).
Javaslom még nézze a HírTv beszélgetését Chikán Attilával, szerintem eléggé objektív és nem elfogult volt a kormánnyal, holott jobboldali politikus. A jelenlegi gazdasági helyzetet ő fundamentálisan, közép - és hosszútávon vizsgája.
http://mno.hu/?v=73605
Ami még feltűnt az interjúban, hogy a műsorvezető mennyire erőltetve próbálja a saját véleményét hallatni az interjúalany szájából.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.06.07 12:35

@Kajan: "A következő negyedév választ ad erre."
Így van!

"Minden esetre,a külkereskedelmi egyenleg javulása biztató."
Biztató, de jó lenne, ha végre év/év alapon is valamicske növekedés összejönne, mert a jelek még mindig a potenciális növekedés gyengülését mutatják: a beruházás még mindig csökken!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kajan, 2013.06.07 11:43

@rigolya:

A következő negyedév választ ad erre.
Minden esetre,a külkereskedelmi egyenleg javulása biztató.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html