Varsó a privatizációban hisz

A varsói tőzsde sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a kormány állami cégeket vitt a tőzsdére, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánjuk − mondta Pawel Tamborski, a lengyel pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.
Beke Károly, 2013. június 7. péntek, 05:53

Ennek ellenére vannak cégek, melyeket szeretnének részben állami tulajdonban tartani, így a legnagyobb kereskedelmi bankban és biztosítóban nem adnák el részesedésüket. A privatizáció mellett a lakosság képzése lehet a tőkepiac fejlesztésének kulcsa Tamborski szerint. A politikus kiemelte, hogy a varsói tőzsdén jelenleg a forgalom felét külföldi befektetők generálják, de a hazai kisbefektetők is aktívak, részarányuk 18 százalék körül van. A nemzetközi szereplők közel hatvan százaléka brit, ötöde pedig francia kötődésű.

Néhány éve a lengyel állami szektor a GDP felét adta, ma ez az arány húsz százalék körüli. A privatizáció mellett ez a magánszektor fejlődésének köszönhető − hangsúlyozta Tamborski. Mintegy százhatvan kisebb-nagyobb céget továbbra is az állam tulajdonol, és vannak részesedéseik más tőzsdén lévő társaságokban is, tehát van tere a privatizáció folytatásának.

Nem minden céget szeretnénk eladni, megtartanánk például a kisebbségi tulajdonrészt a legnagyobb lengyel kereskedelmi bankban és biztosítótársaságban − mondta Tamborski a Napi Gazdaság kérdésére. A kormány jövőbeli terveivel kapcsolatban elmondta: jelenleg egy állami befektetési vállalatot szeretnének létrehozni, mely elsősorban infrastruktúra-fejlesztésbe szállna be, már meglévő projekteket venne meg. A szakember reméli, hogy az első konkrét befektetéseket még az idén végrehajthatja ez az alap, és a nemzetközi szereplők fantáziáját is megmozgatja a konstrukció.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK