Vásárol a rendőrség: két köbméter paprikaoldat, 11 ezer könnygázgránát

Jelenleg 11 ezer darab könnygázgránát és 2200 liternyi paprika-hatóanyag (utántöltő oldat) beszerzése van folyamatban, összesen mintegy 160 millió forint értékben.
Rozgonyi György, 2007. szeptember 13. csütörtök, 08:18
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A tavaly szeptemberi eseményeket követően a kormány két ütemben soron kívüli céltámogatást juttatott a rendőrségnek, amelyet a megsérült eszközök pótlására, valamint új biztonsági eszközök beszerzésére kell fordítaniuk.

A szeptemberi eseményeket követően először 160 millió forintot kaptak, amit saját költségvetésükből ugyanennyivel ki kellett egészíteniük. A második ütemben, 2006 decemberében további 3 milliárd forintról döntött a kormány, amelyből csapatszállító, személyvédő, tömegoszlató, vezetéstechnikai és kommunikációs eszközöket kell vásárolnia a rendőrségnek. Ezeket a kommunikációs eszközök kivételével - a biztonsági deficitre hivatkozva - közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül szerezhetik be, összesen 2,2 milliárd forint értékben.

Ennek keretében ütésálló védősisakot és testvédő készletet, paprikaspray-t, paprikahatóanyag-utántöltő oldatot, gránátvetőt, könnygázgránátot, könnygázszóró palackot, bevetési ruházatot, csapatszállító, bevetési, közrendvédelmi mikrobuszt, felszereléseket szállító tehergépkocsit vásároltak vagy vásárolnak - tudta meg lapunk az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodájától.

Az így beszerzett járműveket - 11 Ford Transitot és 13 Opel Vivaro Combit - szeptember elején adták át a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) központjában, valamint ekkor vehetett át a rendőrség - a még 2005-ben lebonyolított, három évre szóló, 3000 autó bérletére és flottakezelésére vonatkozó közbeszerzési eljárás keretében - 170 Skoda Octaviát is.

Jelenleg 11 ezer darab könnygázgránát és 2200 liternyi paprika-hatóanyag (utántöltő oldat) beszerzése van folyamatban, összesen mintegy 160 millió forint értékben - tudtuk meg Garamvölgyi László szóvivőtől.

Az ORFK szerint jelenleg nincsenek olyan információk, hogy a tavaly őszi események megismétlődnének. A rendőrség az eddig beszerzett eszközöket alkalmasnak és elégségesnek tartja az esetleges zavargások kezelésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK