Vége az áfacsökkentéseknek? - megszólalt Varga Mihály

Az eddigi áfacsökkentések felemásan jöttek be – már ha a fogyasztói árcsökkentést vizsgálják. Varga Mihály szerint ebből szempontból a legkedvezőtlenebb a helyzet az éttermi áfa csökkentésével. Jövőre még csökken a hal áfája, de más alapvető élelmiszer adócsökkentésre most nem esélyt a nemzetgazdasági miniszter.
Papp Zsolt, 2017. május 29. hétfő, 10:36
Fotó: Napi.hu

Varga Mihály az mfor.hu-nak adott interjút, ebben beszélt arról is, hogy hamarosan aláírják a 2400 év alatt megtérülő Budapest-Kelebia-Belgrád vasútvonal kínai hitelét. A 160 kilométeres magyar szakasz mintegy 500 milliárdos költséggel épülne kínai hitelből.

A kínaiakkal egy másik "nagy üzlet" készül: még a következő hónapban lesz 1 milliárd jüanos vagyis mintegy 40 milliárd forintos jüankötvény-kibocsátás. Az ÁKK egy héten általában 80 milliárd forint értékben bocsát ki forintkötvényeket.

Az évi 100-130 milliárdos demográfia programra nincs külön pénz a 2018-as költségvetésben - azt majd a növekedési többletből vagy a tartalékokból finanszírozzák, végső soron beruházásokat állítanak le.

HOZZÁSZÓLÁSOK