Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 8,8 százalékkal emelkedett.

A bővülés némileg váratlan volt, a Bloomberg elemzői konszenzusa például 0,5 százalékos visszaesést várt. Az adat a decemberi, katasztrofális számok fényében értékelendő - véli Ambrus Gábor, a 4Cast elemzője, aki szerint csak nagyon lassú fellendülés várható, miután a belső fogyasztás továbbra is komoly nyomás alatt áll.

Hullámzó ipari teljesítményt várnak idén magyarországi elemzők, akik szerint éves szinten 2,5-4,5 százalékos termelésbővülést jöhet 2010-ben a tavalyi 17,7 százalékos visszaesés után.


Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. makroelemzője számára nem okozott nagy meglepetést a nyers adat, ő 3 százalékos növekedést várt. Szerinte az év egészében az ipari termelés erősen hullámzó lesz, növekedést, visszaesést és stagnálást mutató hónapok váltják majd egymást.


Úgy vélte, februárban a januárinál is nagyobb növekedés lesz, majd márciusban jelentős visszaesés következik. Április-májusban akár 5-8 százalékos növekedés is elképzelhető, júniusban stagnál a termelés, aztán megint növekedést, majd ismét stagnálást mutató hónapok következnek.


Az elemző szerint ez két okra vezethető vissza. Egyrészt nagyon változóak a havi bázisadatok, másrészt az exportpiacok kereslete sem nő egyenletesen a hónapok során, sőt, az elemző szerint a második félévben ugyanakkora lesz, mint az első félévben.


Török Zoltán a bázissal összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az ipari termelés nagymértékű visszaesése egyenetlenül következett be 2009-ben: míg az év elején 20-25 százalékos csökkenés volt, addig márciusban csak 15 százalékos, majd ezt követően megint 20 százalék fölé nőtt a ráta.


Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta, a januári 8,8 százalékos növekedési adat biztató, igaz, decemberről 5,9 százalékos havi visszaesést közölt a hivatal.


Az elemző szerint a havai adatok nagy különbsége miatt majd csak hosszabb távon lehet megítélni a folyamatokat. Úgy vélte, mivel továbbra is nagy eltérések várhatók a havi adatokban, egyelőre nem érdemes egy-egy hónapot külön értékelni, a januári adat a decembereivel, illetve majd a februárival együtt mutat majd valamilyen tendenciát.


Nyeste Orsolya elmondta, egyre több jel mutat arra, hogy a főbb exportpiacokon elkezdődött némi élénkülés, ami kedvezően hat a magyar ipar teljesítményére is. Hozzátette, a részletes adatok közlése várhatóan a kivitel felfutását mutatja majd, miközben a belföldi kereslet nyomott marad.


Nyeste Orsolya éves szinten 4-4,5 százalékos ipari kibocsátás bővülést vár az idén. Török Zoltán éves szinten 2,5 százalékos növekedést vár.

A magyar ipari termelés a vártnál erősebb volt januárban - kommentálta a számokat Stuart Bennett, a Crédit Agricole elemzője. Míg a kereskedelmi mérleg többletet mutat, az export számai csalódást keltettek a tavalyi utolsó két hónapban, ezért az ipari termelés emelkedését helytelen lenne az exportkereslet bővülésével magyarázni - teszi hozzá. Ehelyett a jelek szerint a bázishatások játszották a fő szerepet a meglepő emelkedésben.

A termelés fellendülése mindemellett az üzleti hangulatban beállt kedvező változásra is utal, hiszen az éves ipari termelési adatok igen nagy korrelációban állnak a hangulati, bizalmi számokkal. A januárban 50 pont fölé emelkedő beszerzési menedzser indexet (pmi) tekintve tehát nem is olyan nagy meglepetés az ipar javuló termelése - teszi hozzá. Ráadásul a februári pmi is újabb jelentős emelkedést jelez, így várhatóan az ipari termelés az első negyedben a szokásosonál is erőteljesebben járulhat hozzá a GDP alakulásához.