Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az égető munkaerőhiány miatt egyre több a vendégmunkás Magyarországon. A külföldi munkaerő behozatalát épp a kormány tette vonzóvá a termelővállalatoknak: 2017 júniusában léptek hatályba azok a törvények, amelyek lehetővé teszik, hogy a szomszédos országokból érkező, nem EU-s állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén - elsősorban hiányszakmákban - nincs szüksége munkavállalási engedélyre Magyarországon, a mentesség 90 napra vonatkozik. Magát az engedélykérést is egyszerűsítették, hogy akár a tartós foglalkoztatás is megvalósuljon.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak (OIF) a lap kérésére készített adatgyűjtése szerint 43 881 ukrán rendelkezik munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel, az Európai Unión kívüli országokból Magyarországra érkező munkavállalók között ez a legmagasabb szám. A statisztika szerint a második legtöbb engedéllyel (6199) a szerbek rendelkeznek, a harmadik legtöbb dolgozót pedig Kína adja, 2965-öt. Ázsia legnagyobb országát szinte alig lemaradva Vietnam (2778 fővel) követi, de szép számmal vannak jelen a magyar munkaerőpiacon indiai munkavállalók is (1806).

Az OIF január és szeptember között született pozitív döntéseit tartalmazó listát szintén az ukrán munkavállalók vezetik 26 ezernél is több engedéllyel. A második helyen itt is a szerbek állnak 3710 jóváhagyással, a harmadikon a vietnámiak 1413-mal. A statisztika alapján a küldő országok esetében a korábbi évekhez képest nem történt nagyobb változás, a Magyarországra érkezett munkavállalók száma viszont 2017-hez képest drasztikusan nőtt: míg két éve a lista első három küldő országából összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak harmadik országból, addig tavaly már 34 744-et, szeptemberig 31 449-re csökkent.

Ahogy arról a Napi.hu több cikkben is beszámolt, a küldő országokban az itthon megkapható fizetések tíz százalékát kereshetik csak meg, ezért egyre gyakoribbak az álláshirdetések, amelyek magyarországi munkát kínálnak. Viszont az együttélés sem zökkenőmentes: sok helyen konfliktusok lettek a duhajkodó vendégmunkások miatt.