Veszélybe kerülhet polgármesteri hivatalok működése

Az LMP szerint egyes polgármesteri hivatalok működése is veszélybe kerülhet az önkormányzati köztisztviselők elmaradt bérrendezése miatt.
Domokos László, 2017. június 17. szombat, 15:32
Fotó: Napi.hu

Gerstmár Ferenc, az LMP belügyi kabinetvezetője szombaton sajtótájékoztatója után azt közölte az MTI-vel, hogy a jövő évi költségvetésben sem számoltak az önkormányzati köztisztviselők bérrendezésével, ami súlyos következményeket vetít előre a rendszert illetően, a pályaelhagyás miatt veszélybe kerülhet hivatalok működése.

Az ellenzéki párt ezért egyetért a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) bérkövetelésével, és támogatja a július 17-re meghirdetett sztrájkot.

A politikus szerint a tízezer fő alatti települések részére hazai fejlesztési források biztosítása szükséges. Egy átlátható és megfelelően finanszírozott pályázati rendszer jelenthetné az első lépést ahhoz, hogy megszűnjön a kapcsolatok alapján - főleg év végén - osztogatott "puha pénzek" rendszere.

Az iskolák teljes "államosítása" után bevezetett szolidaritási hozzájárulás az érintett településeken más önkormányzati feladatok ellátását, beruházások elindítását veszélyeztetheti. A nagyobb saját bevétellel rendelkező önkormányzatok megsarcolása azokon a településeken is megakadályozhatja az önkormányzást, amelyek képesek lennének rá.

A helyi és központi adók rendszerének felülvizsgálata elkerülhetetlen a nagyobb mozgástér érdekében, hiszen a települések túlnyomó többsége már nem talál olyan adótárgyat, amelyet értelmesen lehetne adóztatni, és a kistelepülések zömében a lakosság adóterhe már nem fokozható - vélekedett az LMP-s politikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2017.06.18 10:31

@na4: Nem lehetséges sem az önkormányzatok számát, sem a személyzetét lecsökkenteni?)))

A sok derék, párthű ember családját is el kell tartania valakiknek.
Ez lenne a köz....Kreált hivataloktól még sehol nem lett jobb és eredményesebb a világ.

( a sokszor lenézett románoknál 1500 fő alatt nincs önálló önkormányzat, Sem tiszteletdíjas, sem fix havi keresetű.....)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.06.18 07:30

Az államaparátus (és ezzel együtt az önkormányzatok méretét) drasztikusan csökkenteni kell. A bürokraták és tintanyalók megfojtják az országot, a gazdaságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html