Veszélyben a nyugdíjunk - itt a figyelmeztetés

A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak – állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában. Az ombudsman törvénymódosítást javasol a feltételrendszer összhangjának megteremtésére.
NAPI, 2010. november 18. csütörtök, 17:22
Fotó:

Bár az állampolgárok - bízva a törvények alkalmazhatóságában és abban, hogy az általuk igényelt szolgáltatás nyújtására a pénztárak képesek - dönthetnek úgy is, hogy a nyugdíjukat életjáradékként kérik folyósítani, a jelenlegi intézményi formában azonban sem a magánnyugdíj-pénztárak, sem az önkéntes nyugdíjpénztárak nem tudnak életjáradékot folyósítani a tagjaik számára - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté szerint a magánnyugdíj-pénztárak saját tőke hiányában jelenleg úgynevezett banktechnikai járadékot tudnak szolgáltatni, ami azt jelenti, hogy a felhalmozott tőkét egy előre meghatározott időszak alatt visszafizetik és utána a járadék folyósítása megszűnik. Ez azért nem megfelelő egy nyugdíjasnak, mert a kora előrehaladásával egyre jobban rászorul a nyugdíj-jövedelemre, tehát a kötelező járadékfizetés esetén elengedhetetlen annak élethosszig tartó biztosítása.

Az állam az állampolgárok nagyobb csoportja számára kötelezővé tette a magánnyugdíj-pénztári tagságot, ezért a pénztártagokkal szemben felelősséget is kell vállalnia - hangsúlyozza az ombudsman. Nem hagyhatja, hogy az állampolgárok olyan pénztárakra bízzák a pénzüket, amelyek később képtelenek lesznek az ígért szolgáltatás teljesítésére, tehát tőkekövetelmények előírásával képessé kell tennie a pénztárakat az életjáradék nyújtására.

Komoly problémát jelent az is, hogy a pénztárak ügyfélköre nem stabil. A tagok bármikor dönthetnek úgy, hogy átlépnek egy másik pénztárba, illetve az arra jogosultak azt is választhatják, hogy visszalépnek az állami társadalombiztosításba. Állandó ügyfélkör hiányában, a tagok összetételének változása miatt pedig a pénztár nem tudja előre kalkulálni a tagok élettartamát, így előfordulhat, hogy a pénztár által számított életkor betöltése után a pénztártagok egy része nyugdíjszolgáltatás nélkül marad.

Az ombudsman felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a nyugdíjpénztárak szolgáltatási tevékenységére és a járadékszolgáltatás feltételrendszerére vonatkozó rendelkezések összhangjának megteremtése érdekében kezdeményezze a magánnyugdíj-pénztárakról, valamint az önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló törvény módosítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Emerico, 2010.11.20 12:18

Hát igen a nyugdíjbefizetés bizalmi dolog. Van aki az állami szájmozgásnak hisz, van aki nem hisz már "ezeknek". Tulajdonképpen egy 22-es csapdája, mert ha teljesen magánosítanánk, akkor azoknak, akik rosszul bánnak a befektetésekkel, nem lenne esetleg nyugdíjuk. Az állami rendszerben én itt 40-évesen már nem bízom, szerintem nekem nem lesz nyugdíjam, nem lesz aki megkeresse, ráadásul (mivel nem vagyok katona, tűzoltó, stb) a szolgálati időt nekem majd felemelik 50-60 évre. Az állami rendszerből származó nyugdíj ki nem fizetésére mindig van "jó" megoldás. Hányszor, meg hány féle módon változtatták már a számítási módszereiket, bruttóra vetítették, majd a nettóra, az utolsó 3 évre számolták, aztán meg a fene tudja most éppen mit találtak ki, hogy ne kelljen annyit fizetni a kis hülyéknek.
Lehman-Brothers: hát azért az egy kicsit más volt, ők iszonyat mennyiségű toxikus ingatlanpiaci eszközt halmoztak fel, sajnos akik látták az utolsó perc után szóltak nekik, hogy fiúk ez nagyon nem oké. Azt gondolom, hogy mivel spekulatív környezetben történt, a csődbejuttatása másoknak nagyon jól jött, végre volt egy kis tőzsdemozgás, lehetett halászni a zavarosban. De azt nem gondolták, hogy a világ is beszakad dominóként.
Nos valakiben bízni kell, mert nem adják a kezünkbe a nyugdíjjárulékot, hogy csinálj vele azt amit akarsz. Hát én az állami garanciában kevésbé bízom, mint a banki garanciában, főleg ha Mo-i viszonylatban is nagy pénzintézetek állnak a mnyp-ak mögött (OTP, Aegon, Erste, ING), a kisebbek persze sebezhetőbbek lehetnek (vasutas, villamosenergetika-), noha ezek általában ügyesebbek. És természetesen nyomom a lóvét az önkéntesbe is.
Leginkább orbánka hozzáállása zavar, mert ha azt mondja: "fiúk kell a pénz és 2-3 évre kölcsönvesszük, hogy betömjük a hiányokat-lukakat, aztán majd megpróbáljuk kárpótolni", akkor mindenki önként felsorakozott volna a fidesz mögé, hiszen mindenkinek érdeke, hogy az ország papíron (GDP) és pénzügyileg fejlődjön (magasabb besorolások, euro zóna). De nem ezt tette, hanem kinyilatkozta, hogy ló.. a magánpénztárak s. be, nem kapnak több pénzt, dögöljenek meg. Szóval én fidesz szimpatizáns voltam, de mostmár rájöttem, hogy orbánka kommunista diktátorrá kezd válni. Nem érdekli, hogy bizonyos pénzügyi és gazdasági szervezetekkel beszélgetni kellene egy-egy intézkedés előtt, ami az érdekeiket sértheti. Nem hisz abban, hogy a problémák megoldása közös érdek, és partnerekre találna a mostani "ellenfeleiben", ha megbeszélnék a dolgokat. Nem tiszteli a polgárokat sem, akik nyugdíj megtakarításaikat, "rettegve a jövőtől" egy számlán gyűjtögették. Nem, majd ők elveszik és "jobban fogják kezelni". Szóval rettegnek a fiúk, ezért diktatórikusan, mostmár a 2/3-ad birtokában döntenek-törvényt hoznak-intézkednek. Hasonló ügy a külföldi "tőkések" esete: Már eladtuk az országot, jelenleg a külföldi tőkéből él az ország, kölcsönpénzekből, az ő beruházásaikból, az exportból. Biztos, hogy jó ha mindig kicseszünk velük ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.11.19 12:34

Ha az emberek meglátnak egy kupac pénzt akkor az első dolguk, hogy azon törik a fejüket, hogyan lehetne ebből minnél többet megszerezni, azaz az általad nyugdijárulékként fizetett összegért nagyon nagy sorbaállás és marakodás van, legyen az az állam, magányugdijpénztár,nyugdijbiztosító, bróker vagy akárki. A lényeg, ha nem vagy résen akkor a teljes koncot fel fogják zabálni és neked nem marad semmi... Persze, hogy a legerösebb " kutya" azaz az állam hordja el a legnagyobb darabot és az is nyilvánvaló, hogy az orrod elöl ezen nincs is mit csodálkozni. Hiszen különben megengednék, hogy a nyugdijjárulékodat ne fizesd be az államnak, hanem helyezd el Te magad nyeszen vagy vegyél rajta pl. szinaranyat (az USA ban megteheted pl.).... ( bár ezt tehetted volna, most már tizmilliók lennének a birtokodban a nyugdijas éveidre )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ruler, 2010.11.19 11:43

Az én szüleimnek én fizetem.
Kb. annyit kapnak ketten, amit én egyedül befizetek (helyesebben munkáltatóm+én). Az államiba. A magán meg ment a sajátomba. Nos ezentúl még valaki másnak is fizetek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

apuka, 2010.11.19 04:59

"Biztosan ott van a számlán" - A Lehman Brothers ügyfelei is azt hitték, hogy a számlájukon van a pénz.... Meg annak a több száz banknak az ügyfelei is, akik már bebuktak az USA-ban.

Ja és a Te szüleidnek / rokonaidnak MOST ki fizeti a nyugdíjat ??? Az állam vagy a MNYP ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Emerico, 2010.11.19 00:22

Szerintem elkezdődött a magánnyugdíjpénztárak elleni háború. Igyekeznek igazolni, hogy értelmetlen volt a létük és meg kell szűntetni őket.
Sajnos a rendszer tényleg csak akkor működik tökéletesen, ha a munkavállaló a teljes 38-40 évig fizeti a járadékokat (most ezen is igyekeznek rést ütni). Kétségtelen nem fog működni, ha csak 15 év megtakarítása van mögötte. Az állam nem fogja tudni fizetni a nyugdíjakat néhány év múlva (hacsak nem lesz irgalmatlan gazdasági fejlődés vagy 75 éves nygdj korhatár), nem lesz aki kitermelje a nyugdíjakat. A rendszer az összeomlás előtt áll. Nemcsoda, hogy a kormány einstandolja ami nem hozzá folyik be.
A magánnyugdíj tőkéje lehet hogy változik, nő, csökken, attól függően, hogy milyen jól találta el az ember a portfoliót, DE LEGALÁBB BIZTOSAN OTT VAN A SZÁMLÁN (mellesleg főként állam kötvényekben). Ami az államkincstárba folyik be, azt cseszhetitek, már nem a tietek, abból fizetik a luxus nyugdíjakat is, meg a ti kis néhányszor tizezer forintotokat majd.
A magánnyugdíj pénztári megtakarítás ÖRÖKÖLHETŐ, az állami nem, ha holnap agyoncsap egy villám, elüt egy autó az állami biztos csak töredéknyi özvegyi nyugdíjat fog fizetni csak bizonyos ideig.
Szóval a magánnyugdíjpénztári befizetés olyan, mintha egy bankszámlára fizetgetnél, az, hogy a forint erős vagy gyenge, hol többet ér, hol kevesebbet, olyan, mint egy befektetési alap (pl. OTP Optima), hol jobb hozammal erősödik, hol gyengül, de legalább a tied és nem közös, mint a kommunizmusban.
Szóval orbánkám az én magánnyugdíj tőkémre várhatsz, ha lehetséges a TE nyugdíjadat sem abból fogják fizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html