Veszélyben a választás tisztasága?

A múlt héten döntéseikkel az elvileg független, az alkotmányosságot védeni rendelt intézmények - az Alkotmánybíróság, a Nemzeti Választási Bizottság és az adatvédelmi hatóság - csődöt mondtak - vélik jogvédő szervezetek.
Napi.hu, 2014. március 18. kedd, 15:01
Fotó: Napi.hu

Az Alkotmánybíróság (Ab) két egyéni panaszbeadványt utasított vissza pár napon belül, mindkettőt formai okokra hivatkozva, érdemi vizsgálat nélkül - írja az  Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és Társaság a Szabadságjogokért közös sajtóközleményében. (A teljes véleményt itt olvashatja.) Az első visszautasítás a köztéri választási plakátokról szóló szabályokat támadó indítvány nyomán született, ami azt kifogásolta, hogy a kereskedelmi plakátokra vonatkozó korlátozásokat rendeleti úton kiterjesztették a választási plakátokra, és ezzel önkényesen bővítették a választási eljárási törvény szerint egyébként meglévő korlátozásokat. A jogvédők szerint ez a kampányolás lehetőségének korlátozása, és szoros összefüggésben áll a polgárok választójogának gyakorlásával. Az Ab szerint azonban ez nem elégséges indok az alkotmányossági felülvizsgálathoz, ezért érdemben nem foglalkozott vele.

A második visszautasított indítvány azzal foglalkozott, hogy a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárokat megkülönbözteti a szabályozás, ők levélben nem adhatják le szavazatukat. A panaszt - amihez hasonló még fekszik az Ab előtt - arra hivatkozva utasította vissza a testület, hogy a külföldön tartózkodó panaszos nem érintett. Az Ab abszurd módon azért nem találta a beadványozót a jogsérelemmel érintettnek, mert a kifogásolt törvény kizárja őt a levélben szavazás lehetőségéből. A jogvédők szerint a visszautasítás alapján kérdésessé vált, hogy egyáltalán kikényszeríthető-e még Magyarországon a törvényelőtti egyenlőség elve.

A harmadik múlt heti esetben a Nemzeti Választási Iroda után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság döntését említi a három szervezet. Míg a jogvédők szerint megalapozottan lehet feltételezni, hogy tömeges visszaélés történt a választópolgárok személyes adataival, a Nemzeti Választási Bizottság mégis úgy találta, hogy az ajánlásokkal való tömeges visszaélésekről szóló beszámolók ellenőrzése nem feladata. Az adatvédelmi hatóság pedig úgy foglalt állást, hogy aránytalanul nagy, a választások megtarthatóságát is veszélyeztető munkaterhet jelentene annak ellenőrzése, hogy volt-e olyan jelölt, aki személyes adatokkal visszaélve szerezte meg az induláshoz szükséges számú ajánlást.

Az említett fórumok döntéseire nem szolgálhatnak magyarázatként a választási eljárás rövid ügyintézési határidői - vélik a jogvédők. A független intézményeknek e szűk egy heti "teljesítménye" alapján a három szervezet azt a következtetést vonta le, hogy gyakorlatilag megszűntek azok az eljárások és jogi mechanizmusok, amelyek alkalmasak az antidemokratikus döntéshozatal jogállamiságnak megfelelő, érdemi korrekciójára. A folyamatban lévő választási eljárással kapcsolatos ügyek elintézetlenül hagyása demonstrálja a szervezetek szerint, hogy ma már a független intézmények inkább szolgálják a kormányzat céljait, mint az alkotmányosságot vagy az alapvető jogok védelmét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2014.03.19 11:08

nem az a gond szerintem, hogy a fidesz magára szabta a választókerületeket és a nyertesek parlamentbe jutásának rendszerét.

ez rövid távú előny és amíg - bármilyen átszabás és rendszerezés alapján - a fidesz nyerni tud (és van megfelelő támogatottsága az új rendszernek a parlamentben), addig ez teljesen demokratikus marad. még ha nem is elegáns (amúgy sem az elegáns emberek szavaznak a fideszre...).

a gond ott kezdődik, hogy ebben a rendszerben jelöltállításkor bizonyíthatóan és könnyen visszaélnek személyes adatokkal, illetve, hogy nem egyenlő szabályok vonatkoznak határon túl élő magyarokra annak függvényében, hogy éppen melyik országban élnek.

nem gondolom, hogy ez foga eldönteni a választás kimenetelét, de ettől függetlenül igazságtalan, egyenlőtlen és ezért - ebben a formában - nem is felel meg a demokratikus alapnormáknak.

és pont ez az ami érthetetlen... ekkora előny birtokában miért nem lehetett - az átszabás, átrendszerezés után - legalább egy igazságosnak és egyenlőnek tűnő rendszert létrehozni? ennyire futja a mi jogász-kormányunktól jogi területen? akkor ne csodálkozzunk, hogy mit művelnek a gazdasággal...

szegény hazám!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.03.19 10:22

@Tacitus: A tisztességes választás lehetesőgét már elvette a rezsim.

És , hogy vette el????

Nem titkos szavazás lesz?????

Ha bukik a balliberális oldal , akkor már nem tisztességes a választás???

Azt eddig is tudtam , hogy balliberálias tisztesség az nincs, de ezt nem kell kivetíteni mindenkire!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2014.03.19 10:11

Mi az hogy - Veszélyben a választás tisztasága.
Nem lehet veszélben az ami nincs.

A tisztességes választás lehetesőgét már elvette a rezsim.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.03.19 09:10

@jobbajobb:
Igazad van szó sincs csődött mondásról, csupán sajátos feladatértelmezésről! =))
Mindkettő derék pártkatona és teszi azt amiért a daliás 2/3isten odarakta őket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.18 19:41

a Nemzeti Választási Bizottság és az adatvédelmi hatóság - csődöt mondtak - vélik jogvédő szervezetek..na ezek a jogvédők elmehetnek az anyjukba ,mert lefizette szabadkőműves -illuminátus csürhe banda !!!..a határon túli magyarokkal mikor foglalkoztok ,hogy gitár nőjjön a tüdőtökben ,és a rák pengesse azt !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html