Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványoz 18 autópálya-rendőr ellen vádiratában a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség. A vádiratról a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa fog dönteni - írta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közleményében.

A vádirat szerint 2018 szeptembere előtt a lébényi autópálya rendőrök abban állapodtak meg, hogy az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán ellátott járőrszolgálatuk alatt, további intézkedések mellőzéséért, szabálytalanságok elnézéséért rendszeresen jogtalan jövedelemre tesznek szert.

Külföldieket rövidítettek meg

Külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőit ellenőrizték. Továbbhaladásukért, vagy szabálytalanságok esetén azért, hogy mellőzzék a felelősségre vonást, pénzt kértek. A járőrök főként ukrán, bolgár, román, láthatóan túlsúlyos járműszerelvényeket állítottak meg, és - a szabálysértés mértékétől függően - 20 és 50 euró közötti összegért a szükséges intézkedések megtétele nélkül tovább engedték őket.

A házkutatások során több mint tízezer euró készpénz került elő - írta korábbi közleményében az ügyészség.

Előnyért, hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyt ellenük a nyomozás.

Beismerő vallomást tettek, enyhébb büntetést kapnak

A 2018. július 1-je óta hatályos új büntetőeljárási törvény lehetőségeivel élve az eljárás során az ügyészség a gyanúsítottakkal egyezséget kötött, melynek keretében valamennyien tényfeltáró vallomást tettek a bűnösségük beismerése mellett - írja a KNYF.

A nyomozó ügyészség a megkötött egyezségekben foglaltakra figyelemmel vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az előkészítő ülésen az elkövetőket büntetőjogi felelősségük arányában kettő-három év végrehajtandó börtönbüntetésre, és közügyektől eltiltásra ítélje. Az ügyészség ezen túlmenően indítványozta azt is, hogy a bíróság ítélje pénzbüntetésre az elkövetőket és rendeljen el vagyonelkobzást velük szemben a jogtalan gazdagodásuk összegéig.

Jól jártak

Az ügyészség februári, a rendőrök őrizetbe vételekor kiadott közleményében az írta, hogy az ilyen, "előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette" miatt 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, de a büntetés felső határa - a halmazati szabályokra figyelemmel - 12 év is lehet. Ez alapján megállapítható, hogy a rendőrök az egyezséggel a legenyhébb büntetést kaphatják - a szerk.

A 18 vádlott bűnösségéről és ennek keretében az egyezségek jóváhagyásáról a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa fog dönteni - írta a KNYF.