Vihar a csepeli szennyvíztisztító körül?

Veszélybe kerülhet a 80 milliárd forintos európai uniós mintaprojekt - írja a Világgazdaság. A hírt nem erősítették meg, de nem is cáfolták Brüsszelből.
NAPI Online, 2005. május 9. hétfő, 10:06
Fotó:

A csepeli szennyvíztisztító építése Közép-Kelet Európa legnagyobb környezetvédelmi célú beruházása, amelynek értéke meghaladja a 120 milliárd forintot. Ebből Brüsszel 65 százalék kifizetését vállalta magára, további 20 százalékot a központi költségvetésnek, 15 százalékot pedig a fővárosnak kell majd biztosítani.

Atkári János, főpolgármester-helyettes szerint a beruházás előkészítésére létrehozott szervezeti rendszer alkalmatlansága és a résztvevők közötti együttműködés hiánya vezetett oda, hogy mára gyakorlatilag tarthatatlanná váltak a brüsszeli támogatás folyósításának feltételéül szabott határidők. Részben az önkormányzatokkal és a civil szervezetekkel szemben felmerült konfliktusok, illetve az illetékes fővárosi szervezetek határidő túllépései hátráltatták a beruházást. Oszkó Károly, a projekt előkészítésére létrehozott Enviroduna Kft. ügyvezetője szerint az uniós támogatás lehívása nincs veszélyben; a brüsszeli szakértők legutóbbi látogatásukkor sem fogalmaztak meg kritikát.

HOZZÁSZÓLÁSOK