Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Hableányt elsüllyesztő Viking Sigyn hétfő éjjel érkezett Budapestre Passauból induló Danube Waltz túra végállomásaként.

A szállodahajó, a Viking Cruises több más hasonló járművével együtt a Duna Szabadság híd és Erzsébet híd közötti szakaszán vesztegel. A Viking Sigyn két másik - elsőre teljesen egyforma - társa, a Viking Ve és Viking Njord között áll, így sokat nem láthatnak belőle a kíváncsi szemek.

Napi.hu, Szász Péter

Az orra ugyanakkor nincs takarásban, sőt összevethető a másik két hajóéval. A Sigyn eleje - leszámítva pár apró kopást - sértetlen. Persze a nyilvánosság előtt az sem ismert, hogy egyáltalán mekkora sérüléseket okozott a 40 tonnás Hableány az 1000 tonnás szállodahajóban.

Napi.hu, Szász Péter

Ennek azért van jelentősége, mert az egyik komoly kritika, amely a magyar hatóságokat érte az volt, hogy elengedték a hajót és a Viking Cruises-nek volt ideje eltüntetni az ütközés nyomait. Erről egyébként két hete a dél-koreai Yonhap hírügynökség írt is.

Napi.hu/Szász Péter

Lapunk már bő egy héttel a baleset után kiszúrta a hajót, mint Linzben vesztegel és utasokat szállít. Ez volt az az út, amelynek a végén - a hivatalos programmal ellentétben - a hajó nem futott be Budapestre, hanem megállt Visegrádon és a rendőrség újabb helyszíni szemlét tartott.

Az ATV-nek hétfőn nyilatkozott Magyar György, az elhunyt matróz családjának jogi képviselője, aki azt mondta, hogy hivatalos úton tervezik a Közlekedésbiztonsági szerv megkeresését, amely köteles önálló vizsgálatot végezni az ilyen nagyon súlyos vízi balesetekkel összefüggésben.

Azt szeretnénk megtudni, hogy mi lett a vizsgálati eredmény, vagy ha ez még nem történt meg, és itt van a hajó valóban Budapesten, akkor most lehet zár alá venni és minden elmaradt vizsgálatot befejezni.

A Hableány balesetében elhunyt hajóskapitány családjának jogi képviselője is hasonlóan gondolkodik. Gulyás Krisztián úgy véli "példátlan volt az, hogy ez a hajó elmehetett ilyen nagyon rövid időn belül.