Vis maior forgóeszközhitel az MFB-től

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy az MFB kedvezményes forgóeszközhitel-program indításával segíthesse az idei időjárás okozta károk miatt nehéz helyzetbe került gazdákat.
Kiss Melinda, 2010. november 3. szerda, 17:07
Fotó:

A vis maior forgóeszközhitel a tervek szerint hat milliárd forintos kerettel indulna, amely szükség esetén növelhető - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón, a kormányülés szünetében. A Napi Gazdaság kérdésére elmondta, hogy az összeg a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) rendelkezésre állt, nem volt szükség egyéb hitelprogram forrásainak átcsoportosítására az elindítására. A kedvezményes, éven túli lejáratú hitelt azok a termelők vehetik majd igénybe, akik vis maior igazolással, vagy agrár-kárenyhítési kifizetéssel rendelkeznek.

Az igényelhető hitelösszeg nagyságát befolyásolhatja a károsult terület nagysága: az ügyfelek szántó, legelő esetében hektáronként 200 ezer, gyümölcsültetvény esetében 500 ezer, míg elhullott állatonként 200 ezer forint vehető igénybe. A fölvehető összeg azonban gazdaságonként nem haladhatja meg az 50 millió forintot. A futamidő legfeljebb öt év lehet, és nemzeti hatáskörben adható, ám a 7500 eurós de minimis korlát alá eső támogatástartalom mellett évi hat százalékos kamat (3 havi Euribor, 2,5 százalékos MFB referenciakamat, és 2,5 százalékos hitelintézeti kamatfelár), valamint az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességvállalása mellett folyósítják majd. Az MFB már megkezdte a pontos konstrukció kidolgozását.

HOZZÁSZÓLÁSOK