Visszadobta a közbeszerzési törvényt Mádl Ferenc

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint ellentétes az uniós joggal, hogy az új közbeszerzési törvény szerint az önkormányzatok saját, 100 százalékos tulajdonú cégeiknek közbeszerzési kötelezettség nélkül adhatnának ki közfeladatnak minősülő munkákat.
NAPI Online, 2004. december 28. kedd, 13:40
Fotó:

Mádl Ferenc államfő "megfontolásra" visszaküldte a közbeszerzési törvény módosítását az országgyűlésnek - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya hétfőn. A köztársasági elnök levélben tudatta döntését Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével.

A visszaküldött törvényt az Országgyűlés december 14-én fogadta el, több mint háromszáz támogató szavazattal. A köztársasági elnök álláspontja szerint a törvény ellentétes az Európai Közösség jogával. A törvény ugyanis olyan kivételt teremt a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége alól, amelyet a közösségi jog nem ismer, illetve a közösségi jogba ütköző módon szűkíti a közbeszerzés lefolytatására kötelezett szervezetek körét. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió Bizottsága 2004. október 21-én kelt levelében teljes mértékben az európai közösségi jog közbeszerzési szabályaiba ütközőnek minősítette a tervezett módosítást. Ezért a törvény kihirdetése esetén feltehető, hogy szerződésszegési eljárás indul Magyarországgal szemben az Európai Bíróság előtt, és európai uniós támogatásoktól is eleshet az ország. A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a törvény elfogadását a kormány is ellenezte.

A köztársasági elnök levelében kifejtette: a közbeszerzés intézményének lényege, hogy a közpénzek felhasználását átláthatóvá és ellenőrizhetővé tegye, így megelőzze a korrupció lehetőségét és biztosítsa a verseny tisztaságát. Ezért minden, a közbeszerzés alóli kivételnek különösen indokoltnak kell lennie.

HOZZÁSZÓLÁSOK