A közleményben azt írták, hogy 22 médiaszolgáltató vonta vissza részletfizetési kérelmét, miután a kormányrendelet szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt az érintett szolgáltatók mentesülnek második negyedévi médiaszolgáltatási díjuk alól. A rendelet 79 rádiós és 304 audiovizuális kereskedelmi médiaszolgáltatás összesen 355 üzemeltetőjének nyújt könnyítést a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági és piaci helyzetben - tették hozzá. A tanács ennek megfelelően megszüntette a huszonkét szolgáltatóval kapcsolatos eljárást.

Tájékoztattak arról is, hogy a médiatanács elfogadta és honlapján közzétette az hatóság 2019 második félévére vonatkozó vizsgálatát arról, hogyan és milyen arányban teszi befogadhatóvá műsorszámait hallássérült nézőinek a hét országos közszolgálati és a két nagy kereskedelmi televízió.

A több mint 4600 vizsgált műsorórában a kínált műsorok mintegy 83 százalékát akadálymentesítették - ez a közszolgálati televíziók esetében 88 százalék, míg a kereskedelmi televízióknál 68,5 százalék volt. A médiatörvényben előírt, kötelezően akadálymentesítendő műsoridőt 99,8 százalékosan teljesítették a szolgáltatók, de javítani kell a beszédfelismerő programokkal készült feliratokat, mert továbbra is előfordultak tartalmi problémák: például a feliratozás teljes hiánya, tartalmi pontatlansága, és gyakoriak voltak a szótévesztések, elírások is - olvasható a közleményben.